22
06 2015
1046

Cine își ia primul banii dacă falimentează banca și ce rezerve are BEM pentru a întoarce depozitele?

Cu un sistem bancar incert și cu un plafon de garantare a depozitelor de numai 300 euro, este firesc ca cetățenii care dețin bani la bancă să se întrebe: eu cât de repede îmi iau banii în caz că...?

Este bine cunoscut faptul că depozitele persoanelor fizice plasate la băncile din Moldova sunt asigurate de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Suma garantată însă este foarte mică, doar 6000 de lei, sau circa 300 de euro. În plus, plafonul de garantare nu este stabilit în parte pentru fiecare depozit, ci per bancă.

Având un asemenea nivel jos de garantare a depozitelor, este foarte actuală întrebarea următoare. Dacă Fondul de Garantare îmi întoarce 6000 de lei, cât de rapid îmi întorc restul banilor? Sau, mai exact, cine și în ce ordine își primește banii datorați de bancă?

În privința Fondului de Garantare procedura este una destul de precisă, acesta fiind obligat să înceapă rambursarea depozitelor garantate în termen maxim de 12 zile după data pierderii licenței de către bancă.

În rest, dacă deponentul mai are plăți de primit de la bancă, procedura nu este atât de rapidă. Pe lângă deponenți, mai există un șir de alți creditori ai băncii care la fel pretind la mijloacele financiare ale instituției falimentate. Există însă o ordine prevăzută de legislație, care stipulează cine din finanțatorii băncii își ia primul banii și cine mai apoi.

Posesorii de depozite nu se numără printre primii pe listă

Astfel, potrivit legislației, prioritate în onorarea plăților din partea băncii o au în primul rând angajații acesteia. Angajații băncii trebuie să-și primească restanțele la salarii, compensațiile pentru prejudiciile asupra sănătății precum și pensiile, calculate pentru trei luni care preced data retragerii licenței băncii.

Urmează apoi creditele care au fost acordate băncii de către Banca Națională.

Vin apoi datoriile băncii față de stat, în cazul când acesta a garantat anumite împrumuturi în favoarea băncii.

Și abia după satisfacerea acestor datorii, banca va demara compensarea datoriilor față de deponenții care nu au primit banii în întregime din partea Fondului de Garantare a Depozitelor. Și atenție, toate plățile vor fi efectuate doar pe măsura acumulării de către bancă a mijloacelor bănești.

Deci, până ca deponenții băncii să-și poată recupera banii depuși la depozit, banca va trebui mai întâi să achite sumele primite de la BNM și de la stat, pe lângă cele datorate angajaților pentru ultimele trei luni de activitate.Dacă e să vorbim de Banca de Economii, conform ultimilor date, doar față de BNM aceasta are o datorie de circa 7,1 mlrd. lei.

Totodată, potrivit ultimelor rapoarte ale băncii, datoria față de deponenții persoane fizice, la 30 aprilie 2015, era de 3,0 mlrd. lei.

Iar activele lichide ale băncii, din care banca poate să asigure plățile curente, erau la aceeași dată de numai 9,4% din total active, adică echivalau cu 1,4 mlrd. lei.

Așadar, pentru a plăti datoriile față de deponenții săi, în volum de 3,0 mlrd. lei, Banca de Economii are la dispoziție numai 1,36 mlrd. lei active lichide, și acestea necesare pentru achitarea mai întâi a datoriilor față de stat de minim 7 mlrd. lei, și doar apoi a depozitelor.

Orice bancă rămasă fără licență, va putea onora plățile față de deponenții săi abia după ce se va achita cu salariații săi (pentru ultimele 3 luni de activitate), dar și cu statul, în caz că are primite împrumuturi de la acesta.

via | agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.