Opinii
Datoriile întreprinderilor de stat au atins 15 mld lei
Mai mulți experți sunt alarmați de situația financiară gravă la întreprinderile de stat. Acestea raportează o majorare a pierderilor și datorii de ordinul miliardelor de lei. În unele cazuri chiar sunt contractate împrumuturi pentru a achita salariile angajaților.
În Republica Moldova activează peste 250 de întreprinderi de stat și peste 100 societăți pe acțiuni cu capital de stat.
Reprezentanții Transparency International-Moldova și IDIS Viitorul atrag atenția asupra problemelor grave în activitatea întreprinderilor cu capital de stat, care sunt gestionate defectuos, inclusiv cu implicarea politicului. Astfel, sunt acumulate datorii foarte mari, care în unele cazuri depășesc valoare totală a activelor.
Chiar dacă autoritățile statului au întreprins anumite măsuri pentru a îmbunătăți cadrul legal, noi considerăm că ele nu sunt suficiente, fiindcă în sectorul întreprinderilor de stat și societăților pe acțiuni cu capital de stat există foarte multe probleme care persistă pe parcursul mai multor ani.
Una din problemele cheie este că întreprinderile statului înregistrează niște rezultate negative în ceea ce privește volumul vânzărilor, venitul din activitatea operațională, profitul net. Rezultatul cumulativ al întreprinderilor de stat, precum și al societăților pe acțiuni în ultimul an este negativ.
Ne deranjează foarte mult că pierderile cresc foarte rapid. Astfel, în 2015 pierderile întreprinderilor de stat au crescut cu peste 50% față de indicatorii din 2014, iar al societăților de acțiuni cu capital de stat practic s-au dublat. O altă problemă este acumularea datoriilor istorice, care provin inclusiv din creditele interne și externe contractate. O parte din credite sunt luate pentru a achita datoriile față de salariați.
Curtea de Conturi constată că în ultimii doi ani aceste datorii au crescut vertiginos și au depășit 2,5 mld. lei. Noi am avut furtul din sectorul bancar care ne-a lipsit de sume mari de bani, iar acum apare riscul nereturnării datoriilor de către întreprinderile de stat și cele cu capital de stat a acestor datorii, care vor fi puse pe spatele contribuabililor, remarcă Ianina Spinei, expert Transparency International Moldova.
Curtea de Conturi atrage atenția asupra multiplelor probleme în administrarea patrimoniului public și în dare în arendă a terenurilor sau locațiunea spațiilor, stabilirea tarifelor.
Există diferențe enorme dintre patrimoniul existent și cel reflectat în evidența contabilă. O întreprindere a Ministerului Transporturilor nu a reflectat peste 2400 de terenuri cu o suprafață de circa 4000 de ha. În cazul Ministerului Tehnologiilor Informaționale întreprinderile pe care le gestionează acesta nu au înregistrate în evidența contabilă 59 de clădiri și 320 de terenuri.
Șirul acestor constatări poate fi continuat. Problemele din aceste întreprinderi sunt cauzate nu doar de managementul ineficient sau fraudulos, sunt foarte multe interferențe ale politicului în activitate. Noi știm cum au fost „numiți” și selectați conducătorii unor întreprinderi importante ale statului cum ar fi Moldtelecom, MoldDatsa sau Moldovagaz. La întreprinderile de stat sunt angajate rude, persoane afiliate, se încheie contracte de achiziție la suprapreț, mai spune Ianina Spinei.
Ea atrage atenția asupra problemei remunerării conducătorilor întreprinderilor de stat și a membrilor consiliului de administrație care nu sunt puse în concordanță cu rezultatele activității.
Pentru care performanțe administratorii întreprinderilor de stat cu pierderi încasează pe parcursul mai multor ani retribuții substanțiale? Se întreabă, expertul de la Transparency International.
Cei de la Transparency International-Moldova menționează că întreprinderile de stat activează într-un mod foarte netransparent și nu publică datele despre activitatea întreprinderilor, achiziții, controale, împrumuturi, etc.
Statul împreună cu autoritățile publice locale gestionează un patrimoniu de 31 mld. lei, iar 20% din populația ocupată lucrează în astfel de întreprinderi. De asemenea, circa 10 mld. lei nu sunt reflectate în evidența contabilă, potrivit estimărilor Curții de Conturi, afirmă expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
El menționează că în cadrul întreprinderilor de stat există și conflicte instituționale.
Dacă ne uităm la proiectele de lege se propune ca reprezentanții statului să fie exclusiv funcționari publici. După mine trebuie să mergem pe varianta inversă: numai nu funcționarii publici trebuie să fie acolo. Avem o formă de remunerare a loialității funcționarilor prin delegarea lor la diferite întreprinderi de stat. Acestea reprezintă o sursă suplimentară de venit pentru funcționarii statului. Dacă ei au prea mult timp liber trebuie optimizate structurile statului, consideră Ioniță.
Întreprinderile de stat împreună cu societățile comerciale ale statului la începutul acestui an au datorii de 15 mld. lei: 7,8 mld. sunt la întreprinderile de stat și 7,2 mld. lei au societățile comerciale. 15 mld. de lei este datoria noastră. Guvernul dacă dorește să ia un leu împrumut trebuie să solicite acest lucru în Parlament. Cine a decis că întreprinderile pot împrumuta 15 mld. lei? Noi avem întreprinderi care nu mai sunt ale noastre, deoarece datoriile sunt mai mari față de toate activele pe care le dețin. Nu trebuie să mai faci privatizare este de ajuns să o bagi în datorie, remarcă expertul IDIS Viitorul.
Experții susțin că aceste probleme sunt cauzate de cadrul legal care conține mai multe lacune, iar schimbările legislative din ultimii au fost insuficiente.
via | agora.md
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1575 vizualizări
Data publicării:
24 Martie /2017 09:44
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
datorii | întreprinderi de stat | IDIS Viitorul | pierderi | Active | Moldova
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.