20
03 2015
782

Guvernul promite pînă pe 27 martie să lichideze o parte din problemele agricultorilor

Pînă pe 27 martie, ziua acţiunii de protest a agricultorilor, o parte din problemele enunţate de aceştia va fi rezolvată, a declarat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula.

Ministrul a relatat că la indicaţia prim-ministrului, în prezent se coordonează procedura de acordare agricultorilor a împrumuturilor din creditul Guvernului Poloniei în valoare de 100 de milioane de euro, notează agenţia «Infotag».

Acum documentul se coordonează, adoptarea acestuia va contribui la reducerea dobînzii acestui credit, a spus ministrul.

Vorbind despre cerinţele agricultorilor de a majora din 2015 Fondul de subvenţionare în agricultură pînă la 1,2 miliarde de lei, ministrul a recomandat agricultorilor să aştepte adoptarea bugetului de stat, pentru a vedea care va fi suma finală a acestui fond.

Deocamdată se planifică la nivelul de 610 milioane de lei, posibil, din contul sprijinului financiar din partea partenerilor externi de dezvoltare bugetului Fondului va fi posibil de majorat, a menţionat Sula, făcînd trimitere la creditului pentru agricultură din partea Uniunii Europene în valoare de 53 de milioane de euro, prevăzut pentru trei ani.

Guvernul consideră că acordul de obţinere în 2015 a 17 milioane de euro va fi semnat pînă la sfîrşitul lunii martie. Conform condiţiilor acordului, aceste resurse Guvernul le primeşte pentru sprijinirea bugetului.

În ceea ce priveşte reducerea accizei la motorină pentru agricultori, conform spuselor ministrului, acum se discută variante de soluţionare a acestui subiect, care ar conveni tuturor părţilor interesate.

Agricultorii trebuie să conştientizeze că problemele enunţate de ei nu s-au rezolvat timp de cinci-şapte ani şi este dificil să fie rezolvate cît ai zice peşte, a menţionat el, sperînd că va fi atinsă o înţelegere cu agricultorii, pentru ca cei din urmă să renunţe la ideea de a aduce pe 27 martie pe marginea drumurilor naţionale maşinile, tractoarele şi combinele.

via | www.infotag.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.