13
05 2015
690

Majorarea Fondului de Garantare a Depozitelor, amânată din cauza furtului de miliarde de la bănci

Din cauza furtului de miliarde din BEM, Banca Socială şi Unibank, autorităţile amână majorarea Fondului de Garantare a Depozitelor.

Suma garantată de stat în cazul falimentării unei instituţii financiare urma să crească anul acesta de la 6 mii de lei pentru fiecare depozit, până la 20 de mii. Ar fi o presiune prea mare pentru cele trei instituţii stoarse de 18 miliarde de lei, afirmă responsabilii.

Preşedintele Consiliului de Administrare a Fondului de Garantare a Depozitelor, Veronica Jurminschi, declară că majorarea plafonului de la şase, la 20 de mii de lei, care urma să aibă loc anul acesta, va fi posibilă abia după ce cele trei bănci îşi vor soluţiona problemele.

Se discută majorarea, dar toate băncile participă în acelaşi mod la fondul de garantare. Dacă sunt probleme cu unele bănci care nu pot să-şi onoreze obligaţiunile, nu poate să fie adoptată decizia de majorare. Atât timp cât avem bănci problematice sau sunt bănci care nu sunt profitabile, e clar că este imposibil, a explicat preşedintele Consiliului de Administrare a Fondului de Garantare a Depozitelor.

În prezent, contribuţia băncilor la fondul de garantare a depozitelor este de 0,25 la sută din volumul depozitelor garantate, ceea ce a însumat în 2014 circa 211 milioane de lei.

În caz că Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank ar intra în procedură de insolvabilitate, banii fondului ar putea acoperi mai puţin de jumătate din sumele garantate de stat.

Cu toate resursele noastre, am putea achita circa 34 la sută din depozitele garantate la aceste trei bănci. Pentru restul s-ar putea de contractat niste împrumuturi, de la ministerul Finanţelor, de exemplu, a spus Jurminschi.

În prezent, sistemul bancar din Moldova are 3,8 milioane de deponenţi, care păstrează economii în valoare de 34,5 miliarde de lei. Majoritatea clienţilor, adică 2,8 milioane, sunt persoane fizice.

via | contabilsef.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.