23
02 2016
831

Noua metodologie de formare a prețurilor la produsele petroliere panichează agenții economici

Reprezentanții companiilor petroliere din țară sunt îngrijorați de faptul că noua metodologie de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, supusă astăzi dezbaterilor publice, de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va duce la pierderi colosale sau chiar falimentul unor operatori mai mici.

Aceștia au întrebat responsabilii de la ANRE ce să facă cu rezervele mari pe care le dețin și au fost cumpărate cu un preț mai mare, iar noua metodologie va presupune micșorarea prețurilor, ceea ce ar putea duce la pierderi. Totodată, agenții economici prezenți la dezbateri s-au arătat indignați de faptul că în această metodologie nu este indicată marja comercială exactă, după care se vor calcula prețurile.

La rândul său, reprezentanții ANRE au spus că noua metodologie este doar un proiecte și ulterior se va ține cont de propunerile agenților economici și tuturor părților implicate, astfel încât să nu fie în pierderi nici ei, nici consumatorii. Responsabilii de la ANRE au îndemnat ca toate propunerile de modificare a proiectului să fie prezentate în următoarele două săptămâni, astfel încât la 1 aprilie să intre în vigoare noile prețuri calculate după noua metodologie.

Conceptul proiectului de Metodologie, conform prevederilor legale, conține un nou mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere principale și la gazul lichefiat, diferit de cel actual, având la bază următoarele componente: valoarea medie a cotațiilor Platts pentru produsele petroliere principale, sau a cotațiilor Argus DAF Brest propane-butane mix pentru gazul lichefiat; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova; marja comercială specifică.

Proiectul de Metodologie stabilește modul determinării prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat la fiecare două săptămâni conform unei formule prestabilite, reieșind din componentele nominalizate mai sus.

O secțiune aparte a proiectului prevede modalitatea de calculare și aprobare a valorii maximale a marjei comerciale specifice. Astfel, pentru primul an de valabilitate a Metodologiei marja comercială specifică se determină în funcție de cheltuielile proprii și profitul participanților la piața internă a produselor petroliere medii înregistrate efectiv în anul precedent, cu aplicarea unui indice de sporire a eficienței pentru reducerea costurilor de import și comercializare a produselor petroliere, stabilit în mărime de 0,2.

De asemenea, pentru următorii ani, începând cu al doilea an de aplicare a Metodologiei, este prevăzută modalitatea de ajustare a marjei comerciale specifice în dependență de unii parametri macroeconomici cu impact major asupra activității de import și comercializare a produselor petroliere. Având în vedere că activitatea de import și comercializare a produselor petroliere este desfășurată atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și pe teritoriul altor țări, marja comercială specifică urmează a fi ajustată în proporție de 70 la sută la indicele prețurilor de consum în Republica Moldova și 30 la sută la rata oficială medie de schimb a monedei naționale față de dolarul SUA.

Totodată, proiectul Metodologiei înserează drepturile și obligațiunile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și ale participanților la piața produselor petroliere privind aplicarea prețurilor la produsele petroliere principale și la gazul lichefiat.

via | www.realitatea.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.