19
09 2014
930

Paradoxal: Carburanţii din Moldova se scumpesc pe când cei din Europa sunt la minimul ultimilor trei ani

Unele benzinării au majorat astăzi preţul la carburanţi. Benzina s-a scumpit în medie cu 30 de bani pentru un litru, iar motorina cu 20 de bani.

Reprezentanţii companiei Lukoil invocă drept motiv deprecierea leului faţă de dolarul american, înregistrată în această săptămână, care a ajuns la 14,37 lei. Totodată, aceştia afirmă că preţurile la rafinării nu s-au micşorat odată cu reducerea preţului la petrol.

Cotaţiile petrolului marca Brent au scăzut cu mult sub 100 de dolari pentru un baril.

Pe de altă parte, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că există companii importatoare de produse petroliere care au depăşit limita de rentabilitate de 10% stabilită pentru această categorie de întreprinderi.

Situaţia este cu atât mai stranie fiindcă potrivit Asociației AA din mare Britanie în luna august 2014 preţurile de la benzinăriile din SUA au ajuns la nivelul anului 2010, pe când în Europa acestea au atins cea mai mică valoare din ultimii trei ani. În acelaşi timp, preţurile din Republica Moldova au rămas invariabile, ba chiar s-au majorat îndată cu deprecierea leului faţă de dolar.


via eco.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.