11
05 2017
578

Proiectul de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor – sursă de stabilitate sau instabilitate economică?

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) și Guvernul Republicii Moldova (Guvernul) au propus spre aprobare proiectul legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor (Proiectul Legii PCSB). Proiectul noii legi este propus în contextul alinierii legislației naționale la standardele internaționale actualizate recent și anume: Directiva 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului (Directiva) adoptată la 20 mai 2015 de către Parlamentul European și standardele Financial Action Task Force (FATF) care au fost revizuite în 2012, fiind exprimate în 40 Recomandări plus 9 recomandări speciale (Recomandări FATF).

Scopul acestei note este de a veni cu recomandări de îmbunătățire a proiectului de lege, dar și unor elemente ale mecanismelor prezente în Moldova privind aspectul prevenirii și combaterii spălării banilor astfel încât să fie protejate drepturile fundamentale, buna funcționare a mediului de afaceri și păstrarea unei abordări raționale privind prevenirea și combaterea fenomenului de spălare a banilor.

Este extrem de important să fie înțeles contextul general și rolul prevenirii și combaterii spălării banilor în acest context. Scopul primordial al societăților și statelor moderne este ca să fie eradicată crima organizată, traficul de droguri, traficul de ființe umane, organe și traficul ilegal de armament. În acest context comunitatea internațională a dezvoltat servicii de identificare și combatere a acestor crime.

Odată cu dezvoltarea tehnologiilor și fluidizarea fluxurilor financiare, a fost realizat faptul că scopul final al criminalilor este să readucă veniturile uriașe în circuitul legal, ”alb”. Odată conștientizat acest fapt, a fost organizată combaterea spălării banilor, a fost încriminată activitatea de spălare a banilor pentru a ataca rezultatul activităților ilegale. Deci încriminarea spălării banilor este o activitate de suport pentru eradicarea nemijlocit a activității criminale prin descurajarea beneficierii de profiturile urmate de pe urma acestei activități ilegale.

Ulterior, s-a ajuns la concluzia că activitatea de combatere a spălării banilor are de asemenea de un suport suplimentar și anume PREVENIREA fenomenului de spălare a banilor, unde a fost necesară implicarea societății private, în special a societăților profesionale din domeniul financiar. Instituțiile date trebuie să fie PARTENERI ale organelor de statîntru combaterea crimelor, nu poziționare antagonistă. FATF este instituția care a elaborat și actualizează cadrul de recomandări privind PCSB și una din atenționările cheie este faptul că statul trebuie să abordeze HOLISTIC subiectul combaterii crimei organizate prin prisma celor trei grupe de măsuri.

Articolul complet este aici.

via | www.expert-grup.org

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.