Diverse
Oportunități de inițiere a unei afaceri în Republica Moldova
Ideea de a deschide o afacere trebuie să reiasă în urma analizei pieței de desfacere, preferințele consumatorilor, noilor tendințe în prestări de servicii și producere.
Opţiunea pentru deschiderea unei întreprinderi mici trebuie să se bazeze pe o evaluare minuţioasă a avantajelor şi dezavantajelor pe care le prezintă afacerea dorită de a fi inițiată.
Printre avantajele de care trebuie să ne ghidăm în inițierea unei afaceri ar putea fi:
- Implementarea propriilor ideilor fără limite.
- Evitarea transmiterii unei reputații îndoielnice a fostului proprietar, deoarece deschizând o afacere, nu se moştenesc problemele afacerii precedente, totul începe de la zero. Totul va depinde de noul întreprinzător, de ce cunoștințe dispune, experiență, resurse umane, financiare, materiale etc.
- Posibilitatea de a crea și dezvolta afacerea pornind de la propria viziune și transpunerea ei în practică.
- Alegerea amplasamentului afacerii. Ţinând cont de specificul ideii, întreprinzătorul alege cel mai adecvat amplasament, dar nu tot timpul este indicatorul decisiv, fiindcă dacă este producere, atunci e cazul de a fi amplasată în zona rurală. Ce ține de rețeaua de distribuție pot fi aplicate tehnologiile informaționale și nu se suportă pierderi, dacă totul este bine prevăzut și organizat.
La capitolul dezavantaje a inițierii unei afaceri ce trebuie calculate și monitorizare pot fi enumerate:
- Costul ridicat pentru lansarea în afaceri, arenda încăperilor, procurarea echipamentului etc.
- Riscul legat de realizarea unei idei noi de afacere.
- Cheltuielile de timp mari pentru lansarea afacerii. Întreprinzătorul are nevoie de timp nu numai pentru îndeplinirea formalităţilor legale, dar şi pentru stabilirea relaţiilor cu partenerii de afaceri, angajarea personalului, pregătirea spaţiilor etc.
- Alegerea unei afaceri mai puţin potrivite. Ideea de afaceri poate să aibă perspectivă în procesul de analiză și studiere a domeniului de interes ( prospectarea pieții), însă realitatea poate să demonstreze contrariul, produsul sau serviciul propus neavând cererea estimată.
Cunoscând perspectivele și riscurile afacerii ce doriți să o deschideți, veți alege domeniul de activitate și veți studia oportunitățile ce sunt oferite de către instituțiile statului pentru dezvoltarea micului și businessului mijlociu.
În Republica Moldova, circa 98% din numărul total al întreprinderilor sunt întreprinderi mici şi mijlocii. Unele din principalele instituții de stat care asigură suport în domeniul afacerilor este Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (și altele).
Printre programele oferite de acestea instituții statale se enumeră:
1.Programul de susținere a Inovațiilor Digitale și Start-up-urilor Tehnologice
Programul are drept obiectiv acordarea finanțării nerambursabile întreprinderilor mici și mijlocii inovatoare și start-upurilor pentru produse și servicii în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, tehnologii noi, în scopul stimulării cercetării și dezvoltării în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, prototipării și inovării în domeniul producției industriale durabile și al tehnologiilor ecologice.
Programul are patru componente de finanțare tematică:
- Inovare digitală
- Inovare tehnologică
- Tehnologie verde
- Producție sustenabilă
Finanţarea nerambursabilă oferită prin intermediul Programului este de maximum 80% din suma proiectului investițional, dar nu va depăși suma maximă de 500 mii lei, iar contribuția proprie va fi minim 20%.
2.Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+2”
Programul PARE este destinat lucrătorilor migranţi şi rudelor de gradul I ai acestora, care intenţionează să investească remitenţele în iniţierea sau în dezvoltarea unei afaceri.
Componentele programului:
- Componenta I informare, instruire și consultanță antreprenorială
- Componenta II Suport financiar nerambursabil (grant) în baza ,, Regulii 1+1,”. Suportul financiar nerambursabil este de maximum 50% din suma proiectului investiţional, dar nu va depăşi 250 mii lei, care vor fi utilizați pentru achiziționarea de utilaje, echipamente și servicii de dezvoltare. Contribuția proprie va constitui minimum 50% din valoarea proiectului investiţional.
- Componenta III – suport financiar nerambursabil pentru afacerile în dezvoltare în baza ,,Regulii 1+2”.Finanţarea nerambursabilă oferită la această etapă constituie maximum 67% din valoarea proiectului investiţional,care va fi acordat în baza "Regulii 1+2", astfel 1 leu investit din contul contribuţiei proprii a beneficiarului va fi suplinit cu 2 lei din cadrul prezentului Program dar nu va depăşi 500 mii lei. Contribuţia beneficiarului va constitui minimum 33% din valoarea proiectului investiţional.
3.Programul „Start pentru Tineri”
Programul are ca obiectiv promovarea antreprenoriatului în rândul generației tinere pentru sprijinirea integrării socio-economice.
- Componenta I - informare, instruire şi consultanţă antreprenorială
- Componenta II - suport financiar nerambursabil. Suportul financiar nerambursabil este de maximum 70% din valoarea proiectului investițional și nu va depăși 200 mii de lei, care vor fi utilizați pentru achiziționarea de utilaje, echipamente și servicii de dezvoltare. Contribuția proprie va constitui minimum 30% din valoarea proiectului investițional.
4.Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin
Scopul principal al Programului este acordarea suportului financiar și non financiar pentru dezvoltarea antreprenorialului feminin prin sporirea numărului de femei antreprenoare și îmbunătățirea performanțelor economice întreprinderilor micro, mici și mijlocii conduse de femei.
- Măsura 1: Suport financiar nerambursabil pentru antreprenoarele debutante. Suportul financiar nerambursabil este de maximum 80% din suma proiectului investiţional, dar nu va depăşi 200 mii lei, care vor fi utilizați pentru achiziționarea de utilaje, echipamente și servicii de dezvoltare. Contribuția proprie va constitui minimum 20% din valoarea proiectului investiţional.
Adițional, antreprenoarele pot solicita suportul financiar nerambursabil din „pachetul e-comerț” în valoare de maxim 30 mii lei pentru investiții aferente comerțului electronic.
- Măsura 2: Suport financiar nerambursabil pentru companiile în dezvoltare. Suportul financiar nerambursabil este de maximum 70% din suma proiectului investiţional, dar nu va depăşi 600 mii lei, care vor fi utilizați pentru achiziționarea de utilaje, echipamente și servicii de dezvoltare. Contribuția proprie va constitui minimum 30% din valoarea proiectului investiţional.
Adițional, întreprinderile pot solicita suportul financiar nerambursabil din „pachetul e-comerț” în valoare de maxim 50 mii lei pentru investiții aferente comerțului electronic.
5.Programul de sprijin pentru dezvoltarea IMM în domeniul turismului
Programul susține promovarea și facilitarea activităților de turism și antreprenoriat, crearea de noi afaceri, creșterea veniturilor în sectorul turistic și sectoare conexe, inclusiv, promovarea și exportul de produse și servicii turistice specifice Republicii Moldova.
Programul de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul turismului în valoare de până la 500 000 MDL, finanțare nerambursabilă.
Finanţarea nerambursabilă oferită prin intermediul Programului este de maximum 70% din suma proiectului investiţional, iar contribuția proprie va fi minim 30%.
6.Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii
Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii este implementat în scopul creării condițiilor favorabile și susținerea mediului de afaceri pentru trecerea de la modelul de dezvoltare economică de consum la un model care folosește aplicarea principiilor ecologizării și integrării măsurilor economiei „verzi” în procesele de producere ale diverselor ramuri ale economiei naționale.
Prin intermediul Programului, ÎMM va beneficia de materiale informative, consultanță, servicii de suport și formare privind identificarea soluțiilor și adoptarea acțiunilor concrete de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor, care să permită creșterea potențialului companiei de a obține o cotă mai mare pe piața internă cât și externă.
Prin intermediul Programului se va oferi suport financiar nerambursabil (grant) în mărime de până la 500 mii lei, pentru implementarea acțiunilor de ecologizare privind utilizarea eficientă a resurselor, aplicarea modelelor de producție și consum durabile, introducerea eco-inovațiilor în procesele tehnologice, reducerea si gestionarea deșeurilor, prevenirea poluării și gestionarea resurselor de apă, etc.
7.Programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii
Programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijloci are drept scop sporirea gradului de performanță a întreprinderilor mici și mijlocii, înlocuirea echipamentelor/utilajelor tehnice ineficiente cu soluții tehnologice moderne și optimizarea costurilor de producere prin implementarea măsurilor de eficiență energetică.
Prin intermediul Programului se oferă suport financiar nerambursabil (grant) în mărime de până la 2.000.000 MDL:
- Pentru acțiuni de tehnologizare și retehnologizare, după formula de 1+1 (50% din valoarea proiectului investițional va fi acoperită de stat și 50% contribuție proprie a aplicantului) - 2.000.000 lei.
- Pentru utilaj, echipament și instalații de valorificare a surselor de energie alternativă după formula de 1+1 (50% din valoarea proiectului investițional va fi acoperită de stat și 50% contribuție proprie a aplicantului) - 1.500.000 lei.
8.Programul de creștere a competitivității la export și internaționalizarea ÎMM
Programul este destinat întreprinderilor micro, mici și mijlocii care intenționează să investească în sporirea competitivității și a productivității afacerii pentru ieșirea la export sau extinderea pe piețele externe, precum și internaționalizarea acesteia.
Grantul de cofinanțare a afacerilor în cadrul Proiectului de competitivitate a ÎMM finanțat de Banca Mondială până la 600 mii lei. Suportul financiar nerambursabil poate fi accesată în baza raportului de 50% investiții proprii și 50% finanțare nerambursabilă, pentru servicii de dezvoltare a afacerii achiziționarea de utilaj, echipament, instalații.
Notă: pentru echipamente maxim 45% din valoarea proiectului investițional fără TVA, dar nu mai mult de 270 000 lei.
9.Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii
Scopul Programului de Transformare digitală a întreprinderilor mici şi mijlocii, constă în recuperarea şi creşterea capacităţii economice a acestora prin integrarea tehnologiilor digitale, crearea de noi modele de afaceri bazate pe creşterea conectivităţii şi valorificarea potenţialului inovativ.
Prin intermediul Programului se oferă suport financiar nerambursabil (grant) de maximum 70% din valoarea proiectului investițional și nu va depăși 500 mii de lei, care vor fi utilizați pentru achiziționarea de utilaje, echipamente și servicii de dezvoltare. Contribuția proprie va constitui minimum 30% din valoarea proiectului investițional.
10.Transformarea digitală în agricultură
Producătorii agricoli care desfășoară activitate agricolă pe teritoriul ţării, ce include producţia, creşterea sau cultivarea de produse agricole, precum şi prelucrare primară/finită a produselor agricole, mulsul, creşterea şi deţinerea animalelor în scopuri agricole sau menţinerea terenurilor în bune condiţii agricole şi de mediu, agroturismul.
Condiții de finanțare:
- Aport propriu inițial – 50 %
- Achitare peste 1 an – 25 %
- Achitare peste 2 ani – 25 %
- Comision anual de monitorizare – 2% anual
- Grant de până la 50% din costul proiectului, dar nu mai mult de 200 000 MDL per beneficiar din partea Proiectului Tehnologiile Viitorului.
- Acoperirea costurilor de evaluare tehnică, după caz
- Suma maximă a finanțării – 700 000 MDL per beneficiar
Aceste sunt cele mai principale programelor de dezvoltare a micului business în Republica Moldova.
Ca concluzie, pentru a iniția o afacere trebuie să ținem cont de următoarele aspecte și nu numai:
- Ideea afacerii, prin identificarea punctelor forte, slabe, riscuri ale afacerii;
- Elaborarea unui Plan de afaceri detaliat care să includă: descrierea afacerii, piața țintă, analiza concurenței, strategii de marketing, planurile operaționale și financiare.
- Finanțarea afacerii, prin: estimarea capitalului necesar pentru inițierea și operarea afacerii în primele luni/an, sau Identificarea surselor de finanțare: fonduri proprii, credite bancare, finanțări guvernamentale, investiții din partea investitorilor, fonduri europene sau crowdfunding.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
283 vizualizări
Data publicării:
04 Decembrie /2024 08:00
Catalogul tematic
Contribuabil | Persoană juridică
Etichete:
program de susținere | activitate de antreprenoriat | Afacere
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.