Panorama

Acţiunile şi obligaţiunile Greciei scad puternic din cauza neînţelegerilor cu UE

Acţiunile şi obligaţiunile Greciei au scăzut puternic marţi, din cauza neînţelegerilor dintre liderii eleni şi miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană referitoare la intenţia autorităţilor de la Atena de a încheia programul de salvare financiară. Randamentul obligaţiunilor elene pe termen de 10 ani a urcat peste nivelul de 7% pentru prima oară după luna martie, în timp ce indicele bursier ASE a coborât cu până la 6,2%, la cel mai redus nivel după 9 septembrie 2013, transmite Bloomberg.
Miniştrii europeni privesc Grecia cu un anumit scepticism şi îngrijorare, a declarat luni ministrul austriac de Finanţe Hans Joerg Schelling.
Preţurile obligaţiunilor elene sunt în scădere din cauza îngrijorării că Grecia nu va putea să se finanţeze singură la dobânzi sustenabile în lipsa sprijinului partenerilor regionali. În acest an, obligaţiunile elene au înregistrat a doua mare creştere din zona euro, susţinute de optimismul generat de semnele de redresare a economiei ţării.
Începem să ne apropiem de un nivel al randamentelor la care încep să apară îndoielile despre capacitatea Greciei de a se finanţa singură. Există multe incertitudini în piaţă, iar acest fapt sporeşte presiunile asupra obligaţiunilor elene, a declarat Christian Lenk, analist la DZ Bank în Frankfurt.
Randamentul obligaţiunilor Greciei cu scadenţa la 10 ani a urcat cu 0,32 puncte procentuale, la 7,02%, iar pe parcursul tranzacţiilor a atins 7,09%, cel mai ridicat nivel atins după 21 martie. Grecia vrea să se alăture Irlandei, Spaniei şi Portugaliei, care au încheiat programele de ajutor internaţional. Finalizarea programului de salvare de 240 de miliarde de euro, care din 2010 a ajutat Grecia să evite falimentul, ar relaxa controlul exercitat de autorităţile zonei euro şi FMI asupra politicii bugetare a guvernului, marcată de reduceri impopulare ale cheltuielilor.

via www.mediafax.ro

1088 vizualizări

Data publicării:

15 Octombrie /2014 11:03

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

grecia | UE | economia

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon