20
10 2014
737

Banca centrală a Chinei va oferi băncilor 32,6 miliarde dolari pentru stimularea economiei

Banca centrală din China vrea să pună la dispoziţia sistemului bancar 200 de miliarde de yuani (32,6 miliarde de dolari), potrivit unor surse din acest sector, în condiţiile în care măsurile luate pentru facilitarea creditării nu au condus la accelerarea creşterii economice, transmite MarketWatch.

Fondurile vor fi puse la dispoziţia a circa 20 de bănci naţionale şi regionale mari şi se vor adăuga unei măsuri luate luna trecută, prin care cele mai mari cinci bănci de stat au primit 500 de miliarde de yuani.

Autorităţile de la Beijing sunt tot mai îngrijorate că vor rata ţinta de creştere economică pentru acest an, de 7,5%, pentru prima oară de la criza financiară asiatică din 1998.

Decizia băncii centrale chineze scoate în evidenţă nervozitatea existentă în rândul guvernelor la nivel mondial legată de încetinirea creşterii economice. Bursele au înregistrat scăderi puternice săptămâna trecută, din cauza problemelor economice şi a temerilor investitorilor privind capacitatea de reacţie a autorităţilor.

Unul dintre principalele motive de îngrijorare este încetinirea creşterii economice în China. Germania, cea mai mare economie din Europa, pentru care China este a cincea mare piaţă de export, a raportat recent scăderea producţiei prelucrătoare.

Australia, care a beneficiat de o creştere economică solidă, peste cele din alte state dezvoltate, datorită exporturilor în China, se confruntă cu deprecierea dolarului australian, din cauza temerilor că cererea de pe piaţa chineză este în declin.

Brazilia, dependentă la rândul ei de piaţa chineză, a anunţat luna trecută cel mai mare deficit comercial din ultimii cinci ani şi face eforturi să iasă din recesiune, după o creştere economică medie de 3,7% în ultimul deceniu.

China a înregistrat în primul trimestru o creştere economică de 7,4%, cea mai lentă din ultimele 18 luni, iar în trimestrul următor de 7,5%, similară cu cea din aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit analiştilor intervievaţi de Wall Street Journal, este posibil ca avansul să fi încetinit din nou în trimestrul al treilea, la 7,4%.

via www.mediafax.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.