Panorama

Bancile europene trebuie sa puna deoparte inca 50 miliarde de dolari pentru cheltuieli juridice

Marile banci europene se vor confrunta cu costuri juridice suplimentare de 50 miliarde de dolari deoarece incearca sa ajunga din urma bancile din SUA, conform analistilor Morgan Stanley, transmite Bloomberg. Creditorii europeni, care au acumulat costuri juridice in valoare de peste 80 miliarde de dolari in perioada care a trecut de la izbucnirea crizei financiare globale in 2009, vor avea nevoie in total de 130 miliarde de dolari pentru solutionarea unor procese si anchete, sustin analistii de la Morgan Stanley, care estimeaza ca bancile americane, care pana acum au facut provizioane de 125 miliarde de dolari, ar putea avea nevoie de inca 25 miliarde de dolari. Barclays si Royal Bank of Scotland, cele mai mari cresterii ale costurilor juridice Grupurile britanice Barclays Plc si Royal Bank of Scotland Group Plc se confrunta cu cea mai mare crestere a costurilor juridice in randul creditorilor europeni. Barclays Plc va inregistra costuri juridice suplimentare de 11,9 miliarde de dolari pana in 2016, iar Royal Bank of Scotland de 11,3 miliarde de dolari, considera analistii de la Morgan Stanley. Acesti sustin ca bancile ar putea ajunge anul acesta la intelegeri cu autoritatile din intreaga lume in privinta manipularii pietelor valutare, iar amenzile ar putea afecta capacitatea industriei bancare de a plati dividende in urmatorii ani.
Inaintea crizei, bancile au urmat in mod agresiv un model de afaceri orientat foarte mult pe profit. Acum platesc pentru greselile trecute cu intelegeri si amenzi, a declarat recent Martin Hellmich, profesor de management al riscului la Frankfurt School of Finance & Management.
Ministrul francez de Finante, Michel Sapin, a declarat duminica ca nu este ingrijorat in legatura cu investigatiile autoritatilor SUA referitoare la bancile din Franta, dupa ce BNP Paribas a fost amendata cu aproape noua miliarde de dolari pentru incalcarea sanctiunilor economice aplicate de Statele Unite mai multor tari, printre care Cuba, Sudan si Iran, in perioada 2004-2012. Conform surselor din SUA, alte doua banci franceze, Societe Generale si Credit Agricole, precum si grupul german Deutsche Bank, sunt investigate pentru potentiala incalcare a sanctiunilor economice impuse de SUA. A doua si a treia banca din Franta, Societe Generale si Credit Agricole, au anuntat anul acesta ca desfasoara verificari interne si colaboreaza cu autoritatile SUA in privinta tranzactiilor in dolari ce implica statele aflate sub embargou. Miercuri, Deutsche Bank a indicat ca va coopera cu autoritatile SUA, care ancheteaza tranzactiile sale in dolari desfasurate in contul unor entitati din tari aflate sub sanctiuni economice americane. Intrebat daca este ingrijorat de situatia bancilor franceze care sunt anchetate, Sapin a raspuns: 'Nu. Cred ca riscul este mai degraba observat la alte mari banci europene'. Suma de 8,97 miliarde de dolari aplicata BNP reprezinta una dintre cele mai mari amenzi din istorie aplicata in SUA, depasind-o pe cea de patru miliarde de dolari primita de British Petroleum. De asemenea, este mult mai mare decat amenda de 2,6 miliarde de dolari pe care a acceptat sa o plateasca grupul bancar elvetian Credit Suisse AG pentru ca a favorizat evaziunea fiscala.

via www.business24.ro

1191 vizualizări

Data publicării:

08 Iulie /2014 14:14

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

banca | Europa | cheltuieli | persoana juridica

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon