20
07 2015
814

BCE a retras din circulație 454.000 bancnote euro false în semestrul I (2015)

În semestrul I 2015 au fost retrase din circulație, în total, 454 000 de bancnote euro contrafăcute, cifră care indică o scădere cu 10,5% față de semestrul II 2014, dar care se menține mai ridicată decât în semestrul I 2014. Volumul bancnotelor contrafăcute rămâne în continuare foarte scăzut, raportat la numărul în creștere de bancnote autentice aflate în circulație (peste 17 miliarde în semestrul I 2015), anunță un comunicat al Băncii Centrale Europene. Încă de la introducerea primei serii de bancnote euro, Eurosistemul - Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale din zona euro - recomandă publicului să dea dovadă de vigilență în privința bancnotelor primite. Bancnotele autentice pot fi recunoscute cu ușurință utilizând metoda simplă „atinge, privește, înclină", prezentată atât pe paginile referitoare la euro de pe website-ul BCE, cât și pe website-urile băncilor centrale naționale din Eurosistem. Dacă o persoană primește o bancnotă suspectă, aceasta din urmă poate fi verificată prin comparație directă cu una despre care se știe că este autentică. În cazul în care suspiciunile sunt confirmate, trebuie contactate organele de poliție sau, în funcție de practica națională, banca centrală națională respectivă. Eurosistemul sprijină organele de aplicare a legii în activitatea de combatere a contrafacerii monedei euro. Eurosistemul are datoria de a proteja integritatea bancnotelor euro și de a îmbunătăți în continuare tehnologia de producere a bancnotelor. Seria „Europa" este menită să sporească gradul de siguranță a bancnotelor și să contribuie la menținerea încrederii publicului în moneda euro. Mai jos este prezentată structura, pe cupiuri, a numărului total de bancnote contrafăcute retrase din circulație în semestrul I 2015. În perioada respectivă:
  • bancnotele de 20 EUR și de 50 EUR au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri. Comparativ cu cifrele raportate pentru semestrul II 2014, proporția de bancnote de 20 EUR contrafăcute a scăzut ușor, în timp ce cea de bancnote de 50 EUR a crescut. Cumulate, ponderile acestora au reprezentat 86% din numărul total al bancnotelor contrafăcute;
  • cele mai multe (97,9%) dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în țări din zona euro. Numai aproximativ 1,6% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro și mai puțin de 0,5% din alte regiuni ale lumii.

via | www.contabilsef.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.