10
01 2014
596

BCE menține dobânda de bază la nivelul record de 0,25%

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să mențină neschimbată dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,25%, pe fondul îngrijorărilor că inflația scăzută ar putea pune în pericol relansarea economică fragilă din zona euro, transmite Reuters.

Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a menține nemodificat costul creditului era una așteptată de analiști, în condițiile în care, miercuri, Eurostat a anunțat că în luna decembrie 2013 rata inflației în zona euro a coborât până la 0,8%, mult sub ținta de 2% avută în vedere de BCE.

Tot joi, BCE a decis să mențină nemodificată rata dobânzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, precum și dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,75%.

Atenția analiștilor se va îndrepta acum spre conferința de presă a președintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 13,30 GMT, pentru explicații cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta.

'Ne așteptăm ca președintele Mario Draghi să spună că BCE este gata să intervină dacă va fi nevoie',
a declarat economistul Nomura, Nick Matthews.

Dobânzile scăzute pot stimula creșterea economică, însă BCE are la dispoziție un spațiu de manevră limitat pentru o nouă reducere a dobânzii de bază. Unii analiști sunt de părere că BCE ar putea adopta alte măsuri, precum oferirea de credite ieftine băncilor, care, la rândul lor, ar putea să le acorde companiilor.

via www.eco.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.