25
08 2014
730

Bursele europene încep săptămâna pe creştere după un discurs al preşedintelui BCE în SUA

Principalele acţiuni europene au deschis în urcare luni, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a dat de înţeles, în discursul din cadrul conferinţei de la Jackson Hole, Wyoming, că BCE este pregătită să ia noi măsuri de stimulare a economiei, informează Bloomberg.

Indicele Stoxx Europe 600 este în creştere cu 0,8%.

Indicele a crescut săptămâna trecută cu 2,1%, cel mai mare avans din februarie până în prezent, în contextul în care investitorii se aşteaptă ca încetinirea creşterii industriei să determine Banca Centrală Europeană să înceapă cumpărarea de obligaţiuni de pe piaţă, măsură cunoscută sub numele de relaxare cantitativă. Stoxx 600 a scăzut cu 0,2% în 22 august, după ce camioanele cu ajutoare trimise de Rusia au intrat pe teritoriul Ucrainei fără acordul Kievului.

Draghi a afirmat în cadrul conferinţei din Statele Unite la care au participat şefii băncilor centrale că aşteptările investitorilor privind inflaţia din zona euro sunt în scădere semnificativă.

Anterior, el a declarat că înrăutăţirea perspectivei asupra inflaţiei pe termen mediu va determina BCE să ia măsuri suplimentare de stimulare a economiei.

De cealaltă parte, Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis încetinirea ritmului de implementare a măsurilor de stimulare a economiei şi a început dezbaterile asupra datei la care această politică ar trebui abandonată, în condiţiile în care şeful Fed, Janet Yellen, a declarat că piaţa muncii din SUA a făcut «un progres considerabil».

Acţiunile grupului bancar Bankia din Spania au avansat cu 1,4%, după ce ministrul Economiei spaniol, Luis de Guindos a anunţat că nu se vor mai realiza vânzări de acţiuini până când nu vor fi raportate rezultatele testelor de stres. De asemenea, el a adăugat că Spania ar putea da înapoi ajutorul primit de băncile naţionale de la Uniunea Europeană mai devreme decât termenul prevăzut iniţial.

În acelaşi timp, titlurile companiei franceze Vivendi au crescut cu 1,4%, după ce compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica a mărit la 8 miliarde de euro oferta pentru furnizorul de servicii de Internet GVT deţinut de Vivendi. Iniţial, Telefonica a făcut, în 5 august, o ofertă de 6,7 miliarde de euro pentru GVT.

Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 1,3%, DAX (Frankfurt) cu 1,4%, în timp ce FTSE 100 (Londra) a scăzut uşor, cu 0,04%.

via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.