13
06 2014
1015

Comisarul pentru Afaceri Sociale al UE denunţă politicile de austeritate din zona euro

Comisarul pentru Afaceri Sociale Laszlo Andor a denunţat vineri erorile de concepţie a uniunii economice şi monetare, care au dus la politici de austeritate nefaste pentru drepturile sociale ale europenilor. Laszlo Andor a adoptat o poziţie diferită faţă de unii dintre colegii săi, cum ar fi comisarul pentru Afaceri Economice Olli Rehn, denunţând politicile de consolidare bugetară impuse ca reacţie la criza datoriilor suverane, într-un discurs susţinut la Berlin şi al cărui text a fost pus la dispoziţia presei.
Aceste politici au slăbit substanţial statul social, a spus Andor.
În opinia sa, cauzele trebuie căutate în erorile de concepţie a uniunii economice şi monetare, în special a politicii monetare încredinţate Băncii Centrale Europene, în timp ce politicile bugetare şi structurale au rămas în mare parte în responsabilitatea guvernelor naţionale, fără să existe un buget al zonei euro.
În lipsa unui creditor de ultimă instanţă sau a unui buget comun, o panică apărută pe pieţele financiare poate obliga ţările din uniunea economică şi monetară să adopte politici de austeritate. Ştim că astfel de evenimente au un impact negativ în special asupra celor care muncesc, a şomerilor şi asupra tuturor celor care depind de serviciile publice, a spus oficialul.
Pentru remedierea acestor deficienţe, Andor propune consolidarea uniunii economice şi monetare printr-un mecanism bine stabilit de transfer bugetar între ţările care utilizează euro, precum şi prin înfiinţarea unui sistem european de asigurări pentru şomaj.

via www.mediafax.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.