Panorama

Contribuţia sectorului bancar din Europa la creşterea economică este „nulă sau chiar negativă“

Sectorul bancar european este supradimensionat şi scoate din economie la fel de mult cât aduce, arată o analiză efectuată pentru Comitetul European de Risc Sistemic (CERS), un organism independent al UE responsabil cu supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar, care propune majorarea rezervelor minime de capital, scrie Euractiv.Sistemul bancar european a ajuns la o dimensiune la care contribuţia sa marginală la creşterea economică reală este probabil nulă sau negativă“, se arată în raportul de 50 de pagini, intitulat „Este sistemul bancar din Europa supradimensionat?“. Acesta menţionează o serie de politici menite să aducă sectorul bancar într-o formă mai bună. CERS este susţinut de Banca Centrală Europeană, dar BCE şi mecanismul unic de supraveghere, care monitorizează sistemul bancar din Europa, nu sunt obligate să urmeze recomandările făcute de CERS. Analiza notează că sectorul bancar european este asociat de opinia publică cu dezechilibre cum ar fi investiţiile exagerate în domeniul imobiliar şi îndepărtarea forţei de muncă talentate din sectoarele nonfinanciare. „O chestiune îngrijorătoare“ Aplecarea din ce în ce mai mare în ultimii 15 ani a structurilor financiare din Europa către sistemul bancar şi înde­păr­tarea de pieţele de capital au determinat o schimbare de trend la nivel global.
Aceasta este o chestiune îngrijorătoare deoarece structurile financiare cu o aplecare mare spre finanţarea bancară sunt asociate cu o creştere economică mai slabă, arată sursa citată.
Analiza explică că modelul de bancă universală - bănci care oferă o gamă largă de servicii - a fost foarte răspândit în Europa şi prezintă o anumită fragilitate pentru că este asociat cu niveluri ridicate de expunere la riscuri sistemice. O soluţie pe care o propun experţii este majorarea rezervelor minime de capital ale băncilor în Uniunea Europeană pentru a întări rezistenţa acestora. Elveţia cere băncilor să pună deoparte mai mult capital decât este necesar conform standardelor internaţionale. Pentru a ţine dimensiunile băncilor mari sub control, UE ar putea să aplice o strategie mai agresivă de luptă împotriva practicilor anticoncurenţiale, iar pentru a dezvolta creditarea non-bancară, UE ar putea încuraja intermedierea de către organismele nonbancare. MUS, un organism separat al BCE, urmează să preia supravegherea băncilor din zona euro din noiembrie, după ce va face o analiză a sănătăţii financiare a sectorului.

via www.zf.ro

1264 vizualizări

Data publicării:

04 Iunie /2014 10:03

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

banca | Europa | economia | UE

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon