28
08 2014
705

Creditele ipotecare cu termene mari, tot mai solicitate în Marea Britanie. Care este situația în Republica Moldova

Fiecare al cincilea credit ipotecar contractat de englezi în al doilea trimestru al anului 2014 are un termen de 30 de ani sau mai mare, față de fiecare al douăzecilea, cât era acum 10 ani.

Din cauza creșterii prețului la imobile, unica soluție de a le procura sunt creditele cu termene mai mari, transmite This is MONEY.

În Marea Britanie numărul doritorilor de a procura imobile este în creștere. Dar aceștia cer credite care ar avea termenul de rambursare de 30 ani sau chiar mai mult, chiar dacă unii dintre ei vor trebui să plătească toată viața pentru creditul primit.

Fiecare al cincilea credit din cele 171 de mii contractate în al doilea trimestru al anului curent are un termen de peste 30 de ani. Comparativ, cu zece ani în urmă, doar fiecare al 20-lea credit era luat pentru o perioadă de 30 ani sau mai mult. Printre persoanele pentru care imobilul dorit este primul procurat în viața lor, cota este și mai mare — 28%.

Experții avertizează că, pentru creditele cu termene mai mari, debitorii vor trebui să achite și o sumă a dobânzii mai mare, sau chiar ar trebui să plătească tranșele pentru credit deja fiind la pensie.

Tradițional, ipoteca durează 25 de ani. Aceasta înseamnă că, dacă cineva ia un credit până la vârsta de 30 ani, acesta va fi complet rambursat până aproape de 60 ani.

Anul trecut doar o pătrime din creditele ipotecare oferite în Marea Britanie avea termenul 30 ani sau mai mare, în anul 2007 numărul acestora constituia 15%, iar cu zece ani în urmă ele ocupau doar 4,5% din total.

În prezent însă, din cauza creșterii prețurilor la imobile, numărul creditelor respective se majorează în continuu, clienții optând pentru 35 sau chiar 40 de ani. Deși dobânda totală plătită băncii va fi mai mare, ratele dobânzilor fiind de circa 5% anual, clienții preferă să ia un împrumut mai lung pentru a avea ratele lunare mai mici.

Din cauza prețurilor, vârsta medie a celor ce pentru prima dată preiau o ipotecă a crescut către 30 ani, pe când unii englezi care locuiesc în centrele urbane, cum ar fi Londra, nu-și pot permite un imobil decât la vârsta de 35 ani. Mulți din ei încă vor avea rate la bănci atunci când vor ieși la pensie. Totodată vârsta pentru rambursarea creditului este limitată de către majoritatea băncilor la 75 de ani. Unii analiști chiar se întreabă, la ce vârstă oamenii vor ajunge să fie liberi de creditul luat, calificându-l drept o sentință pe viață.

În afară de creșterea prețurilor, un alt motiv al goanei după creditele mai lungi este accentuarea controlului privind sursele de rambursare a creditului de către client. Băncile au devenit mult mai precaute și ca rezultat analizează mult mai amănunțit veniturile debitorilor.

Ca urmare, venitul considerat eligibil de bancă este mai mic, clienții fiind nevoiți să ia creditul pe un termen mai mare, care are însă ratele lunare mai mici.Fostul director al băncii Barclays, Martin Taylor, actual membru al comitetului de stabilitate financiară, atenționează că proprietarii s-ar putea lăsa prinși în situația de a-și pierde imobilele la pensie. 25 de ani fiind termenul uzual de acordare a creditului, băncile extind de fapt creditele pentru debitorii mai puțin performanți. Ca rezultat, unii clienți sunt nevoiți să lucreze chiar la vârsta de 80 ani, sau chiar să-și vândă casele, după o viață de achitare a ratelor la bancă.

Totodată revenirea prețurilor la imobile pe creștere, după stagnarea cauzată de criza financiară, îi îngrijorează pe economiști, care consideră că există riscul de a fi o nouă bulă imobiliară.Unii brokeri locali au însă o altă părere. Circumstanțele sunt individuale, spun ei. Dacă unica alternativă este închirierea locuinței, aceste credite sunt benefice. În prezent oamenii tind să muncească până la o vârstă mai mare, iar creditele cu perioada de 25 de ani sunt deja demodate, mai afirmă aceștia.

Dacă la englezi perioada de 30 de ani este un prag, care poate fi pășit cu ușurință, ajungând până la 40 de ani, în Republica Moldova 30 de ani reprezintă limita maximă a perioadei pentru care poți contracta un credit ipotecar. Ba mai mult, în prezent există doar o singură bancă care acordă credite pe 30 de ani, iar beneficiarii pot lua un astfel de credit doar dacă acesta este pentru procurarea primei locuințe.

Majoritatea băncilor acordă credite pentru maxim 20 de ani. Dar și acest termen nu este garantat. Asta pentru că băncile sunt reticente în a acorda credite care nu vor fi achitate până la pensie, vârsta de pensionare a moldovenilor fiind de 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați.

via agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.