30
09 2014
758

Datoria publică a Franţei a depăşit pentru prima dată 2.000 miliarde de euro

Datoria publică a Franţei a urcat la nivelul record de 95,1% din PIB în trimestrul doi din 2014, depăşind nivelul de 60% din PIB stabilit de UE, subliniind problemele cu care se confruntă Guvernul în gestionarea finanţelor publice cu o zi înainte de prezentarea bugetului pe 2015, transmit RFI şi Reuters.

În perioada aprilie-iunie 2014, datoria publică a depăşit pentru prima dată 2.000 de miliarde de euro, ajungând la 95,1% din PIB, de la 94% din PIB în primul trimestru al anului, conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică din Franţa (Insee).

Datele ar putea determina Executivul să revizuiască în creştere estimările privind datoria publică în 2015. Iniţial, autorităţile au prognozat pentru acest an o datorie publică de 95,6% din PIB şi menţinerea la acest nivel anul viitor, dar analiştii spun că datoria Franţei ar putea ajunge la 100% din PIB chiar în 2015, după revizuirea datelor privind deficitul.

Luni, Guvernul socialist a anunţat o reducere cu 9,5 miliarde de euro a cheltuielilor cu asigurările sociale în 2015, pentru a ţine sub control deficitul din sistemul de asistenţă socială, care ar urma să depăşească 11,7 miliarde de euro în 2014.

Insee a confirmat recent stagnarea celei de-a doua economii europene în trimestrul doi din 2014, la fel ca în precedentele trei luni. Deşi consumul, unul din motoarele de creştere, s-a redresat în perioada aprilie-mai 2014, nu a fost suficient pentru a compensa scăderea investiţiilor companiilor şi declinul comerţului.

Deficitul bugetar al Franţei va creşte în 2014 pentru prima dată în ultimii cinci ani, a anunţat luna aceasta ministrul de Finanţe, Michel Sapin, încălcându-şi astfel promisiunea de a reduce deficitul la 3,8% din PIB anul acesta şi la limita de 3% din PIB stabilită de Uniunea Europeană pentru 2015.

Rata scăzută a inflaţiei şi stagnarea celei de-a doua economii europene au redus veniturile colectate din taxe şi sumele economisite de populaţie, a explicat oficialul francez.

Anul acesta, deficitul bugetar al Franţei va urca la 4,4% din PIB, de la 4,3% din PIB anul trecut, a anunţat Michel Sapin. Franţa va reuşi doar în 2017 să-şi reducă deficitul la limita de 3% din PIB stabilită de UE, a afirmat ministrul francez de Finanţe, după ce, anterior, se angajase să îndeplinească acest obiectiv până în 2015.

Deja Franţa a obţinut o prelungire cu doi ani a termenului pentru reducerea deficitului şi este greu de crezut că va mai fi extins termenul limită.

Evoluţia economiei franceze în acest an a fost dezamăgitoare. În iunie, Institutul Naţional de Statistică din Franţa (Insee) estima un avans al PIB de 0,7% în 2014, sub nivelul de 1% pe care se bazează Guvernul pentru a-şi îndeplini obiectivul de reducere al deficitului. Potrivit analiştilor, cu un avans zero în primele şase luni şi o creştere de doar 0,2% în trimestrul trei, va fi dificil de îndeplinit chiar şi prognoza Insee.

via www.economica.net

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.