Panorama

Franţa şi Italia au lansat o ofensivă pentru mai multă flexibilitate bugetară în Europa

Franţa şi Italia au lansat marţi, cu două zile înainte de Consiliul European, o ofensivă pentru mai multă flexibilitate bugetară în Europa, care să dea prioritate creşterii economice şi creării de locuri de muncă, dar Germania a avertizat faţă de acumularea unor noi datorii. Preşedintele francez François Hollande a propus aplicarea unor reguli bugetare favorabile investiţiilor şi pieţei muncii, cu un program ambiţios de investiţii, într-un document adresat marţi preşedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy. În faţa deputaţilor italieni, premierul Italiei Matteo Renzi, a cărui ţară va prelua la 1 iulie preşedinţia UE, a ţinut un discurs aproape identic.
Politica economică şi financiară de până acum a protejat euro dar nu a permis creşterea. Am conferit monedei unice sarcina de construcţie a Europei, dar nu mai este suficient, a spus Renzi, deplângând faptul că Europa debordează de cifre dar nu are inimă.
Hollande şi Renzi, care s-au întâlnit duminică la Paris înaintea unui mini-summit al social-democraţilor europeni, au pledat amândoi pentru depăşirea pragului de 3% din PIB al deficitului bugetar prevăzut în legislaţia UE. Renzi a spus că trebuie utilizată marja de flexibilitate care există în tratatele europene. Hollande a spus la rândul său că trebuie profitat la maximum de flexibilitate, în special ţinând cont de reformele angajate de ţări şi de situaţia lor economică. Pentru relansarea investiţiilor, autorităţile de la Paris susţin un program pe cinci ani care să mobilizeze resursele europene şi naţionale, precum şi economiile private şi marii investitori. Şeful statului francez estimează cinci domenii prioritare pentru investiţii, respectiv infrastructura de energie, transporturi şi informatică, cercetare şi inovaţie, eficacitate energetică, formarea şi calificarea tinerilor şi sectorul sănătăţii. Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, consideră însă că este vorba de dorinţa de încălcare a regulilor bugetare ale UE.
Respectaţi regulile stabilite împreună, nici mai mult nici mai puţin. Acumularea unor noi datorii ar fi o eroare, a avertizat Schauble la postul Inforadio.
Preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a adoptat un ton similar.
Nu avem nevoie de o slăbire ci de o întărire a regulilor bugetare, a afirmat Weidmann, într-un articol apărut în cotidianul Suddeutsche Zeitung.
În opinia sa, exemplul Germaniei, care vizează pentru anul viitor un buget federal echilibrat, pentru prima oară în ultimii 45 de ani, arată că este posibilă disciplina bugetară în paralel cu creşterea economică. Discuţiile pe tema politicilor bugetare europene s-au intensificat în ultimele săptămâni, pe fondul negocierilor legate de alegerea componenţei Comisiei Europene.

via www.mediafax.ro

1341 vizualizări

Data publicării:

25 Iunie /2014 09:43

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Franța | italia | bugetul | Europa | politica bugetar fiscala

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon