20
09 2013
1456

Franţa vrea reguli UE pentru taxarea companiilor americane de Internet cu activităţi în Europa

Franţa intenţionează să propună în octombrie liderilor UE introducerea de reglementări şi reguli fiscale la nivel comunitar pentru companiile americane de Internet cu activităţi în Europa, potrivit Wall Street Jornal. Executivul de la Paris a cerut Comisiei Europene să prezinte până în primăvară propuneri pentru "stabilirea unui regim de taxe privind companiile din sectorul digital, care să asigure că profiturile obţinute pe piaţa europeană sunt taxate, iar veniturile distribuite statelor membre, legând baza de taxare cu locul în care a fost obţinut profitul", se arată într-un document obţinut de cotidianul american. De asemenea, Franţa vrea să reglementeze principalele platforme de Internet şi conţinut digital - între care Google, Apple, Amazon şi Facebook. Noile reguli ar trebui să ajute la formarea unor concurenţi europeni pentru giganţii americani de Internet, a declarat ministrul Tehnologiei din Franţa, Fleur Pellerin.
"Nu vrem să reglementăm Internetul. Vrem să reglementăm un număr restrâns de platforme de Internet, care în prezent blochează inovaţia. Situaţia actuală face dificilă formarea unor «campioni» europeni cu prezenţă globală", a spus Pellerin.
Ministrul francez va găzdui o reuniune informală cu omologii săi din mai multe ţări europene săptămâna următoare pentru a prezenta planul Franţei şi pentru a atrage sprijin înaintea întâlnirii tuturor reprezentanţilor ţărilor UE la Bruxelles în octombrie. Guvernele europene sunt tot mai îngrijorate de forţa companiilor americane în economia online, notează Wall Street Journal. Franţa, Germania şi Marea Britanie au iniţiat separat demersuri pentru schimbarea regulilor fiscale care permit giganţilor Web din SUA să evite să plătească o mare parte dintre taxele pentru companii din Europa. În plus, guvernele europene au criticat dur companiile americane pentru colectarea de informaţii despre utilizatorii europeni fără o protecţie adecvată. Îngrijorarea a fost amplificată de dezvăluirea programelor de spionaj ale Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (National Security Agency - NSA). Rămâne încă neclar cât de mult sprijin poate atrage Franţa în Europa, notează Wall Street Journal. Guvernul de la Paris s-a confruntat, deja, cu opoziţie la nivel naţional în privinţa impunerii unor noi taxe la nivel naţional asupra companiilor de internet.

via www.economica.net

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.