20
10 2014
1066

Germania ajută Franţa la elaborarea unui pact privind reformele şi reducerea deficitului

Germania dă ajutor autorităţilor de la Paris pentru elaborarea unui pact scris prin care Franţa se angajează să facă reforme şi să reducă deficitul bugetar, în schimbul căruia Comisia Europeană să aprobe bugetul francez pentru 2015, potrivit publicaţiei Spiegel, citate de AFP. Pentru Berlin este inimaginabil ca bugetul francez pe 2015, în curs de analizare la Bruxelles, care prevede un deficitu bugetar de 4,3% din PIB, cu mult peste limita europeană de 3%, să fie respins, a relatat publicaţia germană, citând surse apropiate guvernului condus de Angela Merkel.
Acest fapt va cântări greu în relaţia-franco-germană şi va fi prezentat ca şi cum am fi responsabili, cu obsesia noastră pentru rigoare, a declarat un oficial de rang înalt în guvernul german.
Guvernul german, campionul rigorii bugetare în zona euro, şi-a oferit sprijinul sub forma unui pact care să prezinte angajamentele autorităţilor franceze la Bruxelles. Cancelarul Merkel a evocat în mai multe rânduri, de-a lungul timpului, ideea unor angajamente contractuale ale ţărilor membre în faţa Comisiei, un fel de foaie de parcurs pentru reformele şi echilibrare bugetare, care să fie mai constrângătoare decât angajamentele actuale. Europenii nu au acceptat până acum această idee. Executivul UE urmează să se pronunţe până la sfârşitul lunii asupra proiectului de buget al Franţei. Cancelarul Merkel şi ministrul de Finanţe Wolfgang Schauble au reafirmat în mai multe rânduri, în ultimele săptămâni, importanţa respectării regulilor bugetare europene pentru refacerea încrederii în zona euro, dar nu au criticat în mod deschis Franţa. Schauble şi ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, se vor întâlni luni, la Berlin, cu ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, şi cel al Economiei, Emmanuel Macron. Tema oficială a discuţiilor se referă la mijloacele de redinamizare a investiţiilor şi creşterii economice în cele două ţări, precum şi în Europa. Potrivit noilor reguli europene, introduse după declanşarea crizei datoriilor în Grecia de acum cinci ani, statele din zona euro trebuie să trimită Comisiei Europene proiectele de buget pentru anul următor până la jumătatea lunii octombrie. În acest an, din cele 18 state din zona euro numai 16 trebuie să trimită bugetele spre aprobare, Grecia şi Cipru fiind exceptate întrucât se află deja sub monitorizare în cadrul programelor internaţionale de susţinere financiară. Dacă CE va decide că Franţa, precum şi Italia, trebuie să modifice bugetele în conformitate cu legislaţia comunitară, atunci instituţia trebuie să facă solicitarea în termen de două săptămâni de la primirea proiectelor, respectiv până la sfârşitul lunii octombrie.

via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.