29
11 2013
1136

Germania: Rata șomajului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Rata șomajului în Germania a crescut în luna noiembrie la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani și jumătate, a anunțat joi Agenția federală pentru ocuparea forței de muncă, transmit Bloomberg și Reuters. Datele vin după ce acordul de coaliție încheiat miercuri de conservatorii cancelarului german Angela Merkel cu Partidul Social-Democrat (SPD) prevede introducerea salariului minim interprofesional de 8,50 euro pe oră. Confederația Industriei Germane (BDI) a avertizat că acest acord pune în pericol economia germană și ar putea duce la concedieri. Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în noiembrie pentru a patra lună consecutiv, indicând o redresare inegală a celei mai mari economii europene. Potrivit datelor corectate în funcție de variațiile sezoniere, numărul persoanelor fără un loc de muncă a crescut cu 10.000 în luna noiembrie până la 2,985 milioane. Rata ajustată a șomajului s-a menținut luna trecută la 6,9%.
'Datele publicate joi reprezintă clar un avertisment că piața forței de muncă și-a atins rata sa naturală a șomajului. Pentru a continua actualul miracol de pe piața forței de muncă salariul minim trebuie însoțit de măsuri suplimentare de creare a unor locuri de muncă', a declarat Carsten Brzeski, economist la ING.
Numărul angajaților a atins un nivel record în noiembrie, depășind 42 de milioane, fiind a doua oară după Reunificarea din 1991 când s-a ajuns la acest nivel. Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creștere de 0,3% în trimestrul al treilea față de precedentele trei luni, semnificativ mai puțin față de avansul de 0,7% înregistrată în al doilea trimestru, arată datele publicate săptămâna trecută de Oficiul federal de Statistică. În plus, mai multe mari companii germane, precum EADS, MTU Aero Engines Holding AG și RWE AG au anunțat că vor elimina mai multe mii de locuri de muncă pentru a putea ține sub control costurile. În pofida creșterii din luna septembrie, rata șomajului în Germania este mult mai mică față de situația în zona euro unde rata șomajului a atins nivelul record de 12,2% în luna septembrie.

via www1.agerpres.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.