06
10 2014
789

Grecia anticipează ieşirea din recesiune în 2015, cu un avans al PIB de 2,9%

Grecia estimează că economia naţională va ieşi din recesiune anul viitor, mizând pe o creştere a produsului intern brut (PIB) cu 2,9%, potrivit proiectului bugetului de stat prezentat luni.

Totodată, Christos Staïkouras, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a afirmat că economia Greciei ar putea avansa chiar din acest an, cu 0,6%, după şase ani de recesiune care au determinat o reducere cu 25% a PIB-ului naţional.

Proiectul de buget prevede un excedent bugetar primar de 2,9% din PIB, adică 5,4 miliarde de euro.

Guvernul speră că revenirea economică anticipată pentru anul viitor se va baza pe creşterea consumului, ca urmare a modificărilor fiscale introduse de Executiv.

Totodată, Staïkouras a subliniat progresele făcute în domeniul finanţelor publice, datorită «stabilizării» financiare şi politice a ţării din ultimii doi ani.

«Vom transforma această stabilizare în creştere viabilă şi coeziune socială», a declarat Staïkouras.

În pofida acestor proiecţii ale guvernului, mai mulţi economişti pun sub semnul întrebării revenirea economiei elene. În septembrie, agenţia de rating Standard & Poor's a anunţat că estimează o scădere a PIB-ului Greciei cu 0,2% pentru acest an.

Proiectul de buget trebuie avizat favorabil de Comisia de Finanţe a Parlamentului elen, pentru ca în noiembrie să fie pus în dezbatere publică. Proiectul a fost deja aprobat de creditorii statului grec, şi anume Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Grecia a înregistrat un declin al PIB-ului şi în al doilea trimestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

De altfel, la începutul lunii septembrie, premierul Antonis Samaras a anunţat că economia Greciei «va înregistra un avans în cel de-al treilea trimestru, pentru prima dată în ultimele 24 de trimestre».

via www.mediafax.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.