02
09 2014
787

În cine să mai ai încredere: ONG-urile avertizează că grupurile de experţi ale UE sunt dominate de interesele companiilor

Grupurile care promovează tran­sparenţa instituţională şi sin­dicatele cer Comisiei Europene să reducă influenţa companiilor asupra deciziilor luate de instituţiile Uniunii Europene, scrie EUobserver.

Patru organizaţii au avertizat ieri că aşa-numitele grupuri de experţi sunt do­minate de jucătorii cor­po­ra­tişti, ceea ce poate avea „un efect pă­gubitor asupra de­ciziilor UE“. Aceste grupuri de experţi oferă sfa­turi şi opinii ofi­cialilor CE care proiectează noi po­litici. Multe dintre acestea sunt criticate că neglijează opiniile societăţii civile.

ETUC, care reprezintă sindicate din întreaga UE, Federaţia Euro­peană a Sindicatelor din Serviciile Publice, UNI Global Union şi Corporate Europe Observatory apreciază că este nevoie de noi reguli pentru a rezolva problema compunerii inegale a grupurilor de experţi, a secretizării procesului de luare a deciziilor şi a modului în care cineva poate deveni membru al acestor grupuri.

Interesele corporatiste au o influenţă nejustificată asupra deci­ziilor prin alcătuirea inegală a grupurilor de experţi, notează or­ganizaţiile.

Îngrijorări similare au fost prezentate în vară de ombudsman-ul european Emily O'Reilly.

În mai, aceasta a anunţat că va lansa o anchetă privind transparenţa şi alcătuirea grupurilor de experţi.

ETUC a calculat că experţii afiliaţi industriei au o pondere de 50% în numărul membrilor unora dintre grupuri.

via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.