15
06 2015
717

Începând cu anul 2016, băncile din Europa vor fi obligate la concesii faţă de datornici

Începând de anul viitor, băncile din Europa vor fi obligate la concesii faţă de datornici, înainte de a trece la executarea silită. Bancherii vor fi obligați să propună clienţilor soluţii de restructurare şi refinanţare a creditelor cu restanţe, astfel încât oamenii să nu rămână fără locuinţe. Regulile sunt impuse de Autoritatea Bancară Europeană.

Noile norme prevăd și variante de ajutorare a clienţilor cu credite ipotecare. Va putea fi extinsă perioada de returnare a împrumutului, vor putea fi amânate plăţile ratelor, dar şi dobânzile vor fi reduse. Toate au ca scop reducerea datoriei celor aflaţi în prag de incapacitate de plată, notează Digi24.ro.

Pentru cei care au deja restanţe mari, directiva europeană nu aduce nicio uşurare, pentru că regulile noi nu vor fi aplicate retroactiv, adică nu vizează împrumuturile luate înainte de luna martie 2016.

Între timp, multe bănci mari caută să scape de creditele cu restanţe, pentru care caută cumpărători printre recuperatorii de datorii.

În prezent, băncile din România au clienți cu datorii la credite în valoare de șase miliarde de euro. O parte din aceste credite vor fi vândute către recuperatorii de creanţe. Una dintre cele mai mari bănci din România a anunţat deja că va vinde un pachet de credite cu probleme în valoare de peste trei miliarde de euro.

via | www.digi24.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.