09
06 2014
1023

Lagarde: FMI a subestimat potenţialul de creştere al economiei Marii Britanii. Am greşit, am recunoscut acest lucru

FMI a subestimat soliditatea economiei britanice, atunci când a criticat programul guvernamental de austeritate, a declarat luni directorul general al Fondului, Christine Lagarde, la un an după ce economistul şef al instituţiei, Oliver Blanchard, a avertizat că autorităţile se joacă cu focul. "Am greşit. Am recunoscut acest lucru. Încrederea rezultată din măsurile adoptate de guvern pe mulţi ne-au luat prin surprindere", a afirmat Lagarde într-o emisiune de la televiziunea BBC, transmite Bloomberg. Blanchard a avertizat în urmă cu un an că reducerile cheltuielilor bugetare din Marea Britanie sunt echivalente cu "o joacă cu focul". În luna aprilie, FMI a estimat că economia britanică va avansa cu 2,9% în acest an, acesta fiind cel mai rapid ritm între statele dezvoltate membre ale G7. Întrebată de moderatorul emisiunii dacă şi-a cerut scuze ministrului de Finanţe George Osborne, Lagarde a întrebat "Trebuie să cad în genunchi?"
Am spus foarte clar că am subestimat creşterea economiei britanice şi că estimările noastre au fost contrazise de realităţile economice, a arătat ea.
Lagarde consideră că perspectivele economice ale Marii Britanii au devenit mai sustenabile, investiţiile fiind un motor de creştere, alături de consum. Ea a reiterat că piaţa imobiliară britanică rămâne un pericol, chiar dacă creşterea acesteia are mai multe faţete, nefiind doar un boom speculativ. Şefa FMI s-a distanţat de un apel al Comisiei Europene pentru majorarea taxelor în Marea Britanie, ea considerând că o astfel de măsură nu este recomandabilă.

via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.