Panorama

Marile bănci europene vor să vândă active neperformante în valoare de 1,03 miliarde

Marile bănci din Europa vor să vândă active neperformante a căror valoare se ridică la 1.720 miliarde dolari, pe fondul intensificării concurenţei între cumpărători şi a presiunilor autorităţilor de reglementare, iar eliberarea de capital ar putea fi benefică economiei prin creşterea creditării. Bănci precum Barclays, UniCredit şi Credit Suisse au transferat activităţi, credite neperformante şi investiţii nerentabile în divizii care urmează să fie vândute, restrânse sau închise. Astfel de active au crescut cu 65% de la sfârşitul anului trecut, la peste 1.720 de miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.
Lista tranzacţiilor cu active de acest tip este mai mare decât oricând. Băncile sunt determinate, din motive de reglementare, să vândă, dar şi pieţele le presează să încerce să producă profit, a declarat Jody Gunderson, director general la compania CarVal Investors în Minneapolis.
Înăsprirea regulilor referitoare la nivelul capitalului a făcut ca operaţiunile cu obligaţiuni să devină mai puţin atractive, iar supravegherea mai strictă din partea autorităţilor de reglementare determinat băncile să recunoască faptul că împrumuturile neperformante nu vor fi rambursate. Vânzarea împrumuturilor neperformante şi a operaţiunilor nerentabile eliberează fonduri care pot fi utilizate pentru creşterea creditării, lucru important pentru economiile europene afectate în ultimii şase ani de criza financiară mondială, urmată de criza datoriilor publice.
Dacă băncile vor fi mai puternice, va fi bine pentru creditarea din Europa. Băncile slabe nu vor acorda împrumuturi, a arătat Paul Tucker, fost viceguvernator al Băncii Angliei, citat de Ziarul Financiar.
Activele de 1.720 de miliarde de dolari ale celor mai mari 23 de bănci europene, sub formă de credite, participaţii în acţiuni şi produse financiare complexe, scoase la vânzare sau care urmează să fie închise, au crescut de la nivelul de circa 1.040 miliarde de dolari înregistrat la sfârşitul anului 2013. Aceste active reprezintă circa 7,9% din activele cumulate, în valoare de 21.700 de miliarde de dolari, ale acestor bănci.

via www.bani.md

1170 vizualizări

Data publicării:

28 August /2014 11:27

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

banca | Europa | Active

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon