15
10 2014
798

Miniştrii de Finanţe din UE au încheiat un acord pentru combaterea evaziunii fiscale

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au încheiat marţi un acord privind combaterea evaziunii fiscale care va aduce, din 2017, standardele blocului comunitar la nivelul reglementărilor mondiale, iar Austria a obţinut un an în plus pentru crearea unui sistem de schimb de date cu băncile.

Acordul extinde o lege actuală, cunoscută ca Directiva pentru Cooperare Administrativă, potrivit căreia statele membre fac schimb de informaţii referitoare la veniturile obţinute la locul de muncă, indemnizaţiile directorilor, asigurările de viaţă, pensii şi proprietăţi, care acoperă toate formele de venituri financiare, inclusiv dividende şi dobânzi, relatează MarketWatch.

Odată intrată în vigoare, legea va aduce Uniunea Europeană la nivelul unui standard convenit de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care prevede schimbul automat de informaţii între ţări şi jurisdicţii, astfel ca identificarea celor care eludează fiscul prin mutarea banilor în străinătate să fie mai uşoară.

Regulile OCDE vor intra în vigoare în 2017, cu toate că unele ţări, între care Elveţia, au anunţat că nu vor începe schimbul de date până în 2018.

Noua lege din UE are rolul să asigure că ţările membre fac schimb de informaţii între ele la nivelul la care s-au angajat să o facă cu Statele Unite, în cadrul Foreign Account Tax Compliance Act.

Toate statele membre UE au fost de acord cu necesitatea de adoptare a noii legi pentru combaterea evaziunii fiscale, dar momentul aplicării acesteia a fost un subiect sensibil, Austria şi Luxembourg solicitând mai mult timp.

Ministrul luxembourghez de Finanţe Pierre Gramegna a declarat marţi că ţara sa este pregătită să înceapă schimbul de informaţii din 2017. Omologul său austriac Hans-Jorg Schelling a oferit un compromis şi anume acceptarea termenului 2017, cu condiţia unui an suplimentar pentru construirea infrastructurii tehnice necesare schimbului de date între bănci cu administraţiile fiscale.

Comisia Europeană estimează că evaziunea fiscală şi fraudele costă statele membre circa 1.000 de miliarde de euro pe an, în condiţiile în care multe guverne sunt nevoite să reducă cheltuielile.

La un summit din luna martie, Austria şi Luxembourg au acceptat o lege în UE referitoare la schimbul automat de informaţii privind conturile de economii, după ce autorităţile comunitare au promis să preseze Elveţia şi alte patru ţări în care există legi stricte în domeniul secretului bancar să semneze un acord similar până la sfârşitul anului 2014.

via www.mediafax.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.