Panorama

Noi reguli pentru cei care vor să muncească în Germania. Cum vrea Guvernul german să-şi protejeze beneficiile sociale

Guvernul german va dezbate şi va aproba, în august, un pachet legislativ având ca scop înăsprirea măsurilor la adresa cetăţenilor UE care comit "abuzuri" la sistemul de beneficii sociale, potrivit unor surse guvernamentale citate de FAZ. Pachetul legislativ, care ar putea fi dezbătut pe 27 august, prevede "mai multe modificări în ceea ce priveşte libera circulaţie pentru cetăţenii UE", urmând a fi introduse sancţiuni mai dure pentru cei care obţin beneficii sociale în urma furnizării unor informaţii sau documente false.
Cine vine în Germania fără a avea asigurat un loc de muncă trebuie să-şi găsească un loc de muncă în decurs de şase luni. Cine nu-şi găseşte un loc de muncă în acest interval, trebuie să plece, scrie cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Coform surselor guvernamentale citate de publicaţia germană, autorităţile de la Berlin ar putea introduce o restricţie de călătorie de până la cinci ani pentru cetăţenii Uniunii Europene care comit abuzuri sau fraude. Totodată, va fi îmbunătăţită legislaţia în vederea intensificării luptei împotriva muncii la negru. Astfel, alocaţia pentru copii va fi acordată doar după prezentarea numărului de identificare fiscală, pentru a restrânge cazurile din prezent, când imigranţii obţin alocaţie pentru copii deşi aceştia din urmă trăiesc în afara Germaniei. În plus, există suspiciunea că unele familii încasează o alocaţie dublă sau primesc bani pentru "copii inexistenţi". Pe lângă noi reglementări în vederea stopării abuzurilor la beneficiile sociale, Guvernul german pregăteşte ajutoare suplimentare pentru localităţile care se confruntă cu un număr mare de imigranţi. Pe termen scurt, aceste localităţi vor primi un ajutor în valoare de 25 de milioane de euro. Executivul a promis, anterior, localităţilor cu mulţi imigranţi din Europa de Est un ajutor de 200 de milioane de euro pentru anii următori. În 2013 trăiau în Germania 3,1 milioane de cetăţeni din UE, cu 10,6% mai mult decât în 2012. Numărul imigranţilor din România şi Bulgaria a ajuns la 414.000, în creştere cu 27,9%. Noile măsuri sunt propuse de comisia înfiinţată în ianuarie de cancelarul Angela Merkel pentru a analiza posibilitatea introducerii unor garanţii legale pentru limitarea "turismului pentru beneficii sociale". La 20 mai, Avocatul general al Curţii Europene de Justiţie a UE a dat dreptate Berlinului, afirmând că aceasta poate refuza să plătească ajutoare sociale unor cetăţeni aparţinând altor ţări europene care nu au demonstrat o legătură veritabilă cu Germania sau dorinţa de integrare, relatează Wall Street Journal. Opinia a fost exprimată după ce un tribunal german a cerut avizul CJUE dacă să refuze sau nu alocaţiile de şomaj pentru românca Elisabeta Dano şi fiul ei, care locuiesc în oraşul Leipzig din estul Germaniei de câţiva ani. Tribunalul a declarat că Dano nu a depus niciodată vreun efort pentru a-şi găsi un loc de muncă în Germania sau România. UE le permite cetăţenilor săi să lucreze în toate cele 28 de state membre, deşi cere ca persoanele care fac acest lucru să fie capabile să se întreţină. Totuşi, Tribunalul social din Leipzig nu era sigur dacă această prevedere le permite autorităţilor germane să refuze plata unor ajutoare de bază, care sunt menite să acopere nevoile fundamentale cum ar fi cheltuielile pentru locuinţă şi încălzire. Dar avocatul general al CJUE, Melchior Wathelet, a declarat că o astfel de excludere este în conformitate cu legile UE.
Legislaţia care exclude de la ajutoarele sociale de bază persoanele care vin în Germania doar pentru a beneficia de schema de asistenţă socială, mai degrabă decât să încerce să se integreze pe piaţa muncii, este în concordanţă cu intenţia legislaţiei UE, a afirmat Wathelet.

via hotnews.md

1328 vizualizări

Data publicării:

13 August /2014 10:16

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

germania | imigranții | asistenta sociala

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon