12
09 2014
999

O nouă criză economică este inevitabilă, spun experții

Economiile europeană și mondială nu și-au revenit după loviturile crizei, iar experții prezic deja noi cataclisme financiare.

Comunitatea internațională a aflat, zilele trecute, rezultatele unui studiu al Băncii Mondiale care cuprinde o previziune asupra dezvoltării economiei planetei în următori ani. Concluziile la care ajung oamenii de știință și experții nu inspiră optimism.

Potrivit raportului, criza de pe piața forței de muncă se va acutiza și ar putea deveni o piedică serioasă în calea creșterii economice. Conform prognozelor, cel puțin 600.000 de locuri de muncă urmează să fie create până în 2030 pentru a face față expansiunii populației.

După cum se menționează în raport, 100 de milioane de oameni sunt încă șomeri în economiile G20. Dar chiar și printre cei care au un loc de muncă există diferite categorii. Între altele, stârnește o îngrijorare creșterea numărului așa-numiților „lucrători săraci”, adică cei care trăiesc cu mai puțin de doi dolari pe zi – 447 de milioane de persoane în țările G20.

Per ansamblu, după cum a menționat Nigel Twose, directorul Bancii Mondiale pentru locuri de muncă, chiar dacă în ultimii doi ani se observă semne de însănătoșire a economiei mondiale, creșterea ei este sub estimări. Și există pericolul ca această tendință să continue.

O altă problemă este decalajul tot mai mare dintre bogați și săraci. Raportul publicat în iunie 2014 de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că, în perioada de criză, acest decalaj s-a agravat.

În Grecia și Spania, de exemplu, veniturile populației au scăzut anual cu 13%. În Austria prosperă, veniturile săracilor au scăzut anual, în perioada 2007-2011, cu 0,8%, în timp ce veniturile bogaților au crescut anual cu 1,3%.

Astfel, potrivit OCDE, decalajul dintre 10% din populația săracă și bogată este în prezent de 9,6 ori.

Ziarul austriac Die Presse, citându-l pe Angel Gurria, secretarul general al OCDE, scrie că reducerile salariale din țările afectate de criză au contribuit într-o anumită măsură la reducerea ratei șomajului și restabilirea competitivității. Cu toate acestea, a declarat Gurria, reducerea în continuare a salariilor va fi contraproductivă, deoarece nu crește nici numărul locurilor de muncă, nici cererea de consum a populației.

În opinia secretarului general al OCDE, guvernele trebuie să-și concentreze eforturile pe realizarea unor reforme structurale care să revigoreze concurența pe piețele de bunuri și servicii pentru ca în cele din urmă să crească bunăstarea cetățenilor.

În ultimii ani, pe lângă multiplele fețe ale crizei, a mai apărut și factorul politic. Uniunea Europeană își irosește energia în aceste zile nu pentru soluționarea problemelor economice, ci pentru elaborarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în detrimentul, apropo, propriei bunăstări.

via romanian.ruvr.ru

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.