23
10 2014
823

Parlamentul European respinge tăierile făcute de Consiliu la bugetul pe 2015 şi cere fonduri pentru locuri de muncă

PE a respins, miercuri, tăierile efectuate de Consiliu la bugetul UE pe 2015, motivând că statele membre trebuie să-şi susţină angajamentele politice cu bani, să încurajeze creşterea economică şi numărul locurilor de muncă şi să ducă la îndeplinire politica externă a Uniunii.

Faţă de propunerea Consiliului, Parlamentul European a crescut suma pentru creditele de angajament la 146,380 miliarde de euro şi la 146,416 miliarde de euro pentru creditele de plată.

«Cu doar un procent din PIB-ul Uniunii Europene, bugetul poate stimula bugetele naţionale şi poate încuraja creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă. Priorităţile noastre sunt aceleaşi ca şi ale Consiliului, dar Consiliul nu vrea să le finanţeze», a declarat spaniolul Eider Gardiazábal (S&D), principalul raportor pentru bugetul de anul viitor.

Cu 464 de voturi «pentru», 186 "împotrivă" şi 46 de abţineri, eurodeputaţii au respins toate tăierile efectuate de statele membre în propunerea de buget iniţială, prezentată de Comisie şi au cerut fonduri suplimentare pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, în conformitate cu recomandările Comisiei parlamentare pentru bugete, se arată într-un comunicat al PE.

Ei au susţinut că întreprinderile mici şi mijlocii, programele de cercetare şi educaţie, inclusiv programul de schimburi de studenţi Erasmus+ ar trebui să primească mai mult cu 190,5 milioane de euro.

De asemenea, agenţiile de supraveghere financiară, fermierii şi pescarii afectaţi de embargoul Rusiei, precum şi fondurile de ajutor pentru cei mai defavorizaţi cetăţeni ai UE trebuie să primească mai mulţi bani, au afirmat europarlamentarii.

PE a votat 400 de milioane de euro mai mult decât propusese Comisia pentru ca UE să îşi poată îndeplini responsabilităţile internaţionale, printre care spriijinul pentru refugiaţii sirieni, Ucraina şi Palestina.

Totodată, eurodeputaţii au precizat că ar trebui să se ajungă la un acord asupra amendamentelor bugetare înaintea începerii negocierilor cu Consiliul pentru bugetul pe 2015, după ce, în 2014, Comisia Europeană a fost obligată să ceară fonduri suplimentare sub forma unor amendamente bugetare pentru a plăti facturile către autorităţile locale, întreprinderile mici şi alţi beneficiari.

Pentru a stopa creşterea deficitului de plăţi, care va ajunge la 25 de miliarde de euro la sfârşitul lui 2014, Parlamentul a votat o suplimentare cu 4 miliarde de euro până în 2015.

După modificările eurodeputaţilor, vor începe, în 28 octombrie, trei săptămâni de «conciliere» cu Consiliul. PE estimează că s-ar putea ajunge la un acord privind bugetul UE pe anul viitor până pe 17 noiembrie, pentru ca Parlamentul să dea votul final pe 26 noiembrie.

via www.mediafax.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.