19
12 2013
1229

Previziunile pentru 2013 care nu s-au adeverit: Revenirea chiar spectaculoasă a unora din economiile europene şi deflaţia i-au luat prin surprindere pe analişti

Revenirea chiar spectaculoasă a unora dintre statele zonei euro, precum şi relansarea economiei Japoniei au fost doar câteva dintre surprizele care au contrazis previziunile pentru acest an ale multor analişti, care se aşteptau la o creştere spectaculoasă în Statele Unite şi China şi la avântul statelor emergente, potrivit publicaţiei britanice Citywire.

Pentru al treilea an la rând analiştii şi-au imaginat că situaţia economiei mondiale se va îmbunătăţi mai ales cu ajutorul venit din partea SUA şi a Chinei şi s-au aşteptat ca prea puţine să se întâmple în Europa.

Mai mult, ei dădeau ca sigură reintrarea Marii Britanii în recesiune. Mai niciunul dintre analişti nu a dat atenţie economiei japoneze şi planului de relansare din Japonia. Totodată, puţini credeau că inflaţia va decelera.

Povestea anului 2013 a fost diferită în aproape toate privinţele. SUA şi China au dezamăgit din nou, ca şi tot blocul emergent. Economia Marii Britanii nu numai că a evitat recesiunea, dar şi-a revenit spectaculos, în mare parte datorită însănătoşirii pieţei imobiliare. PIB-ul a accelerat cu 0,8% în trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii trei ani.

„Aceasta arată că eforturile Marii Britanii dau roade, iar ţara este pe drumul spre prosperitate“,
declarat ministrul de finanţe britanic George Osborne.

În zona euro, revenirea a venit în trimestrul al doilea, cu un ritm slab, aşa cum s-a anticipat.

O surpriză majoră a venit din partea Japoniei, a treia mare economie mondială, al cărei avans a fost susţinut de planul de redresare economică al premierului Shinzo Abe, program căruia analiştii nu i-au acordat atenţia cuvenită. Un alt eşec a fost acela de a nu anticipa declinul inflaţiei la nivel global.

De asemenea, la începutul anului unii analişti anticipau că banii vor fi plasaţi în continuare în obligaţiuni, iar alţii se aşteptau ca atenţia să se mute spre piaţa de acţiuni. Însă nimeni s-a aşteptat ca această migraţie să se întâmple prea curând. Dacă în primul semestru din 2013 balanţa a fost echilibrată, iar banii au fost plasaţi atât în obligaţiuni, cât şi în acţiuni, în cea de-a doua parte a anului, o dată cu sugestiile Rezervei Federale americane că va începe să retragă progresiv programul de ajustare cantitativă, investiţiile în acţiuni au câştigat teren. Fed a amânat luarea unei hotărâri referitoare la limitarea lichidităţilor ieftine cu care impulsionează economia.

În ceea ce priveşte situaţia politică, analiştii au anticipat un an mai puţin agitat. Lasând la o parte războiul civil din Siria şi problemele generate de dezastrul economic din Cipru, previziunile lor s-au adeverit.

via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.