15
10 2013
1186

Prima ţară din zona euro care va încheia programul de salvare cu UE şi FMI

Irlanda va deveni la jumătatea lunii decembrie prima ţară din zona euro care va încheia programul de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi FMI, potrivit premierului Enda Kenny, care a început în februarie negocieri în acest sens cu troica creditorilor, scrie Ziarul Financiar. "Pot confirma că Irlanda este pe cale să iasă din programul de salvare cu UE-FMI la 15 decembrie", a spus Kenny duminică, la conferinţa naţională a partidului, Fine Gael. Irlanda a fost nevoită în 2010 să apeleze la sprijinul partenerilor europeni şi al FMI, în urma spargerii unei bule speculative imobiliare, a necesităţii de salvare a băncilor şi într-un moment în care deficitul bugetar atinsese 30% din PIB. Fostul "tigru economic celtic" a obţinut 85 de miliarde de euro, într-un program de trei ani, în schimbul unor măsuri de austeritate draconice, care au permis redresarea conturilor publice. Trei ani mai târziu, Irlanda, prezentată în mod constat de liderii europeni drept un model pentru celelalte ţări din zona euro aflate sub asistenţă financiară, Grecia, Portugalia şi Cipru, a revenit la creştere economică şi la accesul pe pieţele financiare. În luna februarie, autorităţile de la Dublin au făcut un pas esenţial printr-un acord cu Banca Centrală Europeană privind reducerea poverii datoriilor acumulate pentru salvarea băncilor, calificat de importanţă istorică de către Kenny. Irlanda continuă să se află într-o situaţie fragilă, a avertizat premierul, care conduce din 2011 un guvern de coaliţie împreună cu laburiştii (de stânga).
"Nu putem spune că am lăsat în urmă problemele financiare. Mai avem în faţă momente dificile. Dar era programului de salvare se încheie. Situaţia de urgenţă economică a luat sfârşit", a spus premierul.
Guvernul irlandez a redus drastic estimarea de creştere economică de la 1,3% la numai 0,2% în acest an şi de la 2,4% la 1,8% pentru 2014. O problemă majoră este şomajul, care se menţine la peste 13%, deşi este în scădere faţă de anul 2010.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.