24
09 2014
1184

Producţia şi serviciile din zona euro au avut în septembrie cel mai încet ritm de creştere din 2014

Producţia şi serviciile din zona euro au înregistrat în septembrie cel mai încet ritm de creştere din acest an, ceea ce ridică noi semne de întrebare asupra posibilităţii revenirii economiei din regiune în ultimul trimestru din acest an, informează Bloomberg. Indicatorul Purchasing Managers Index (PMI) pentru zona euro a coborât la 52,3 în septembrie faţă de 52,5 în luna august, potrivit unui sondaj realizat de firma de analiză Markit Economics. Această scădere depăşeşte aşteptările analiştilor de la Bloomberg, care au anticipat o stagnare a indicatorului la 52,5. În ceea ce priveşte producţia în zona euro, aceasta s-a contractat, indicele coborând la 50,5 în septembrie faţă de 50,7 în luna precedentă. De asemenea, indicele activităţii din sectorul serviciilor a înregistrat un declin în septembrie faţă de luna august, de la 53,1 la 52,8. Cu toate acestea, faptul că PMI a rămas peste pragul de 50 de puncte înseamnă că economia zonei euro se află încă în creştere.
Preţurile au continuat să coboare, pe fondul competiţiei importante dintre firme, ceea ce, în mod inevitabil, amplifică îngrijorarea legată de intrarea în deflaţie. Există, totodată, semne că în ultimul trimestru din acest an creşterea economiei va încetini şi mai mult, a declarat Chris Williamson, economist al Markit.
Datele publicate de Markit indică faptul că produsul intern brut din zona euro va avasa cu 0,3% în al treilea trimestru, pe fondul stagnării economiei din Franţa şi a creşterilor slabe înregistrate de economiile naţionale din regiune. Inflaţia din zona euro a fost de 0,4% în luna august, cel mai scăzut nivel din ultimii aproape cinci ani. În aceste condiţii, Banca Centrală Europeană a decis, la începutul lunii septembrie, să ia noi măsuri de stimulare a economiei, printre care se numără reducerea dobânzii de politică monetară la minimul record de 0,05% şi iniţierea unor programe de cumpărare de obligaţiuni garantate cu active.

via www.mediafax.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.