22
09 2014
706

România, pe locul 32 în clasamentul mondial al atractivității investițiilor în proiecte de energie regenerabilă (raport EY)

România a coborât un loc în clasamentul trimestrial al atractivității investițiilor în proiecte de energie regenerabilă, până pe locul 32, cu active de peste 6 miliarde de euro puse în funcțiune, potrivit ierarhiei EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

«Această scădere survine ca urmare a unui efort al autorităților române de a reconcilia pozițiile consumatorilor de energie afectați de costurile induse de schema de sprijin, ale investitorilor care au pus în funcțiune active de peste 6 miliarde de euro în domeniu și ale operatorilor de rețele electrice care trebuie să facă față penetrării de capacitate de producție necontrolabilă care a schimbat centrul de greutate al producției în țară și a crescut pierderile în rețele», a explicat Valeriu Binig, partener Energy Industry Leader, EY România.


Conform clasamentului, piața energiei regenerabile din China reprezintă cea mai atrăgătoare destinație pentru investitorii care caută să investească în acest sector, în timp ce Europa și SUA continuă să piardă teren în fața piețelor emergente.

În alte zone din index, doar două dintre piețele care erau atrăgătoare în mod tradițional au reușit să-și păstreze pozițiile anterioare. Pozițiile Germaniei și Japoniei rămân neschimbate, acestea ocupând locul trei, respectiv patru, în vreme ce piețele lor reflectă cele mai noi actualizări de natură legislativă și strategică din domeniul energiei. Pe de altă parte, Marea Britanie și Australia au coborât în top până pe locul șapte, respectiv zece.

Pe de altă parte, dinamicele piețe emergente devin tot mai vizibile în cadrul indexului. India a făcut un salt până pe locul șase, ca urmare a revizuirii sectorul energetic de către noul guvern care își propune să accelereze investițiile publice și private în zona energiei regenerabile. De asemenea, confirmând o temă care a devenit recurentă, Brazilia, Chile, Africa de Sud și Kenya au urcat din nou în cadrul indexului, grație proiectelor importante implementate și a suportului politic constant acordat acestora, în vreme ce finanțările majore acordate unor proiecte vizând energia regenerabilă în Olanda și Israel au propulsat cele două piețe în clasament, se notează în comunicatul EY România.

Raportul RECAI realizează un clasament al primelor 40 de piețe din punct de vedere al atractivității și oportunităților de investiții în sectorul energiei regenerabile, având la bază o serie de indicatori macroeconomici, indicatori ai pieței de energie și de tehnologie specifică.

Indicele monitorizează activitățile în domeniu din țări, precum: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, China, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Mexic, Măroc, Olanda, Norvegia, Peru, Polonia, Portugalia, România, Arabia Saudită, Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan, Thailanda, Turcia, Ucraina, Marea Britanie și SUA.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajați în 728 de birouri din 150 de țări și venituri de aproximativ 25,8 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013. În România, EY este unul dintre liderii de pe piața serviciilor profesionale încă de la înființare, în anul 1992, cu birouri deschise în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău.

via www.agerpres.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.