28
08 2014
897

Solida economie germană a început să se clatine, iar aşteptările populaţiei „s-au prăbuşit complet“

După oamenii de afaceri din Germania a venit rândul populaţiei să înceapă să-şi piardă foarte rapid încrederea în economie, semn că principala putere economică a Europei este afectată de conflictele geopolitice, iar acest lucru va avea cu siguranţă repercusiuni şi asupra României, care-şi trimite cea mai mare parte din exporturi pe piaţa germană.

Un indice anticipativ al încrederii consumatorilor germani în economie realizat de firma de cercetare de piaţă GfK a coborât de la 8,9 puncte în august la 8,6 puncte în septembrie. Aceasta este prima scădere din ultimul an şi jumătate şi cea mai abruptă din ultimii trei ani.

În ultimele săptămâni economia Germaniei a început să se clatine, iar aşteptările economice „s-au prăbuşit complet pe fondul intensificării problemelor la nivel internaţional“, potrivit GfK.

Încrederea populaţiei este importantă pentru economia germană deoarece cheltuielile gospo­dăriilor reprezintă 57,5% din PIB, potrivit Biroului German de Statistică. În România, aceste cheltuieli repre­zintă o proporţie mult mai mare din PIB, de 71,1% în 2013, potrivit Institutului Român de Statistică.

Încrederea nemţilor în economie este importantă şi pentru exportatorii români deoarece, spre exemplu, Germania este una dintre cele mai mari pieţe străine pentru automobilele Dacia.

Germania este cel mai mare partener comercial al României. Exporturile româneşti către această piaţă au crescut cu 87% din 2007 până în 2013, la 9,2 miliarde euro.

Germanii beneficiază de o piaţă stabilă a muncii, de salarii în creştere şi de o inflaţie moderată, factori care i-au determinat până acum pe consumatori să fie mai dispuşi să-şi cheltuiască şi să fie mai optimişti privind evoluţia veniturilor. Însă „escaladarea conflictelor din Irak, Israel şi estul Ucrainei, precum şi spirala sancţiunilor legate de Rusia au acum un impact negativ şi asupra perspectivei germanilor, anterior extrem de optimistă“, explică analistul GfK Rolf Buerkl.

PIB-ul Germaniei a scăzut neaşteptat, cu 0,2%, în trimestrul doi. Pe lista potenţialelor pericole pentru economie se mai află revenirea nu foarte robustă din criză a zonei euro.

Dacă pe plan intern condiţiile generale se vor deteriora semnificativ ca urmare a oricărei escaladări a situaţiei (internaţionale – n.red.), este probabil ca vremuri dificile să urmeze pentru economia germană, mai avertizează GfK.


via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.