03
12 2013
1269

STUDIU: Jumătate dintre companiile din Grecia nu plătesc la timp salariile angajaţilor

Jumătate dintre companiile din Grecia înregistrează întârzieri în privinţa salariilor, iar peste un milion de angajaţi sunt neplătiţi de cel puţin o lună, arată un studiu realizat de un institut al Confederaţiei Generale a Angajaţilor Eleni. "Fenomenul angajaţilor neplătiţi a început să se accelereze în toamna anului trecut. La început a fost o lună, apoi două, trei şi chiar până la un an", a declarat un oficial al Ministerului Muncii din Grecia, citat de cotidianul elen Kathimerini. De asemenea, au apărut informaţii despre companii care se înţeleg cu angajaţii să-i plătească la fiecare trei luni, nu lunar.
"Angajaţii neplătiţi sunt blocaţi într-o situaţie dificilă, deoarece nu au fost concediaţi şi nu pot primi ajutor de şomaj, dar nu sunt nici salariaţi, pentru că lucrează fără să fie plătiţi sau doar pentru o mică parte din ceea ce ar trebui să primească", a spus oficialul elen.
Grecia se află în al şaselea an de recesiune, ca urmare a crizei globale şi măsurilor dure de austeritate impuse de creditorii internţionali - statele zonei euro şi FMI - în schimbul a două pachete de împrumuturi. Statul elen a fost nevoit să apeleze la ajutor extern de 240 de miliarde de euro pentru a evita intrarea în colaps, după ce a pierdut accesul pe piaţa financiară internaţională din cauza îndatorării foarte ridicate. Comisia Europeană, FMI şi statul elen se aşteaptă ca economia să revină pe creştere anul următor, însă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi agenţia de rating Moody's au avertizat că recesiunea va continua şi anul următor, însă cu o contracţie a PIB mai redusă.

via www.mediafax.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.