26
09 2014
869

Uniunea Europeană este tot mai puțin optimistă

Economia europeană continuă să stagneze. În Germania, în luna septembrie „indicele optimismului afacerilor” continuă să scadă vertiginos.

Experții prezic că în cel mai fericit caz refacerea economiei europene da dura ani de zile. În acest context sumbru, țările membre ale UE evaluează pierderile produse de politica antirusească a Bruxellesului.

Unul din indicii-cheie pentru evaluarea mediului de afaceri din Europa – în Germania „indicele optimismului afacerilor” Ifo – a început o cădere liberă. În septembrie el a fost de 104,7 puncte în comparație cu 106,3 în luna august. Dacă vom ține cont de faptul că în luna august acest indice s-a redus cu 1,7 puncte, bătând cele mai pesimiste prognoze, se poate vorbi deja nu despre tendințe, ci despre un fapt împlinit.

Potrivit experților, economia Germaniei, această locomotivă a Zonei Euro, este în vrilă și este„absolut epuizată”, iar investitorii nu mai cred nici măcar în perspectivele germane. „Europa stagnează” – aceasta este concluzia trasă din ultimul raport lunar al companiei internaționale Markit. În document se constată o reducere a PMI în Zona Euro în luna septembrie până la cel mai mic nivel din decembrie 2013.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare (OCDE) numește drept unul din factorii negativi cheie inegalitatea economică din Europa. De exemplu, dacă pentru Germania prognoza pe anul 2014 prevede ca și mai înainte o creștere de 1,5% din PIB, în schimb perspectivele economie italiene sunt o reducere cu 0,4% din PIB. „Zona Euro are nevoie de stimulente monetare mult mai puternice”, subliniază secretarul general adjunct al OCDE, Rintaro Tamaki.

„Refacerea va dura ani de zile”, aceasta este concluzia dezamăgitoare trasă de Carl Weinberg, expert al companiei High Frequency Economics din New York.Nu susține piețele europene nici agravarea situației din lume, între altele din Orientul Mijlociu. „Riscurile geopolitice crescânde concomitent cu temerile legate de economia europeană îi obligă pe investitori să se îndepărteze de riscuri”, demonstrează Matthew Sherwood, analist de frunte al agenției Perpetual Ltd. din Sydney.

La aceasta trebuie să adăugăm încă un articol al pierderilor financiare ale UE – pierderile legate de „războiul sancțiunilor” împotriva Rusiei. Aici este vorba despre miliarde de euro. În fruntea troicii liderilor se află Polonia.

Experții organizației International Trade Center (care reunește analiști ai ONU și OMC) prognozează pentru Varșovia o creștere a deficitului comerțului exterior de 52%. În Lituania creșterea deficitului comerțului exterior poate fi de 47%, iar în Finlanda de 12%. În condițiile unor asemenea pierderi nu se poate vorbi despre o recuperare a UE.

via romanian.ruvr.ru

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.