24
04 2014
1411

Victor Ponta: Am găsit 70 de taxe pe care le putem scoate într-o singură zi fără să sufere bugetul de stat

România: Ministerul Finanţelor a identificat 70 de taxe care doar creează un hăţiş birocratic şi pot fi eliminate într-o singură zi fără a afecta bugetul de stat, urmând să fie promovat un act normativ pentru eliminarea acestora, a anunţat premierul Victor Ponta, în şedinţa de Guvern. „Am găsit 70 de taxe pe care le putem scoate într-o singură zi fără să sufere bugetul de stat, dar care ne ajută să nu mai înnebunim oamenii cu 70 de proceduri şi 70 de drumuri birocratice“, a spus Victor Ponta, adăugând, într-o discuţie cu ministrul Finanţelor, că el crede că mai pot fi găsite încă 30-40 taxe care pot fi eliminate. El a cerut ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu, ca săptămâna viitoare, pe baza datelor pe care le va primi de la fiecare minister, să prezinte Guvernului actele normative necesare pentru „desţelenirea“ zonei de taxe. Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, declara la jumătatea lunii martie că intenţionează să reducă numărul de taxe, însă trebuie mai întâi identificat rolul şi impactul bugetar al fiecăreia.
„Acum sunt în procesul de a identifica toate aceste taxe şi chiar vreau să le identific. În prezent, mă uit exact care este impactul bugetar al fiecăreia din aceste taxe. Sunt 200 şi ceva. Dacă le luăm şi pe cele parafiscale. Mă uit la toate, dar trebuie identificat care este al fiecăreia (impactul - n.r.). Este un pic complicat de văzut, pentru că se duc mai multe într-un singur cont şi, de aceea, nu pot să vă spun acum, dar asta fac. Deci, o dată impactul bugetar şi nu toate se duc la bugetul de stat. Unele contribuie la buna funcţionare a mai multor agenţii şi atunci trebuie ştiut care este rolul lor şi dacă, într-adevăr, ele sunt necesare sau dacă doar plătim nişte costuri administrative. Deci, sunt în procesul de identificare a acestor taxe, pentru că ar fi o idee bună să mai tăiem din ele, dacă se poate“, a explicat Ioana Petrescu, în luna martie.
Impact bugetar de 1,9 milioane de lei Cele 70 de taxe şi tarife care pot fi eliminate au, în total, un impact bugetar de 1,9 milioane de lei, potrivit calculelor Ministerului Finanţelor. Aceste taxe şi tarife au încasări unitare de cel mult 100.000 de lei. În zilele următoare, ministrul Finanţelor va avea consultări cu miniştrii şi responsabilii din instituţiile în care au fost identificate aceste taxe şi tarife. Printre instituţiile care au astfel de taxe şi tarife ce pot fi eliminate sunt ministerele Mediului, Economiei, Muncii, Justiţiei, Agriculturii, Dezvoltării Regionale, Culturii, Administraţiei şi Internelor şi cel pentru Societatea Informaţională.

via adevarul.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.