- Pagina principală
- Poziția expertului
- Întrebări și răspunsuri
- Companiei i-a fost înaintată pretenţie din partea clientului nerezident pentru volumul necorespunzător de mărfuri. Se va supune sancţiunilor pecuniare suma mijloacelor valutare netransferate, în cazul în care volumul mărfurilor exportate de către rezidentul RM nu corespunde cu volumul mărfurilor primite şi confirmate de nerezident?
Întrebări și răspunsuri
Companiei i-a fost înaintată pretenţie din partea clientului nerezident pentru volumul necorespunzător de mărfuri. Se va supune sancţiunilor pecuniare suma mijloacelor valutare netransferate, în cazul în care volumul mărfurilor exportate de către rezidentul RM nu corespunde cu volumul mărfurilor primite şi confirmate de nerezident?
Conform art. 3 alin. (1) lit. a) al Legii nr. 1466-XIII din 29 ianuarie 1998 cu privire la reglementarea repatrierii de mijloace băneşti, mărfuri şi servicii provenite din tranzacţii economice externe (în continuarea Lege), agenţii economici rezidenţi ai Republicii Moldova, indiferent de tipul de proprietate
- în contractele de vînzare-cumpărare, barter, de export în regim de consignaţie - în termenul stabilit în contract, dar nu mai mult de un an de la data expedierii mărfurilor respective sau efectuării plăţii pentru marfă, cu excepţia contractelor de procurare a materialului săditor viticol şi pomicol, al căror termen este de 18 luni de la data efectuării plăţii;
- în contractele de prelucrare - 60 de zile calendaristice de la data încheierii ciclului tehnologic, stabilită în contract;
- în contractele de leasing, la scoaterea obiectului leasingului din Republica Moldova, încasarea plăţilor se efectuează în termenele stabilite pentru efectuarea plăţilor, conform clauzelor contractuale, dar cel puţin o dată în decurs de un an, începînd cu data scoaterii obiectului leasingului din ţară. La introducerea obiectului leasingului în Republica Moldova, în cazul achitării plăţii prealabile potrivit contractului de leasing, obiectul în cauză se introduce în termen de un an, începînd cu data efectuării acestei plăţi.
Totodată, conform prevederilor art. 5 alin. (7) al Legii, nu sunt supuse sancţiunilor pecuniare sumele nerepatriate de la export-import provenite din tranzacţiile economice externe:
b. dacă, în decurs de o lună de la data expirării termenului de repatriere, partenerului extern i-au fost înaintate pretenţii şi/sau dacă, în termen de două luni de la data expirării termenului de repatriere, faţă de acesta a fost începută procedura judiciară – pe toată perioada examinării litigiilor în instanţele judecătoreşti;
c. dacă există reclamaţii privind cantitatea şi calitatea mărfurilor, prezentate de partenerii economici externi, în baza documentelor respective eliberate de autorităţile competente;
f. la returnarea de către nerezident a mijloacelor băneşti şi a mărfurilor neachitate, dar nu mai tîrziu de o lună de la data expirării termenului de repatriere.
Potrivit art. 2 din Lege noţiunea de repatriere a mijloacelor băneşti se consideră încasarea de la nerezidenţi, în termenul stabilit, a mijloacelor băneşti aferente exportului de mărfuri, prestării de servicii în străinătate, precum şi altor operaţiuni şi tranzacţii externe în conturi deschise la băncile autorizate în Republica Moldova, volumul mijloacelor fiind indicat în declaraţia vamală, iar costul serviciilor prestate – în documentele confirmative (contract, acte privind lucrările executate sau serviciile prestate, factură/invoice). Astfel, în cazul în care volumul mărfurilor exportate de către rezidentul RM nu corespunde cu volumul mărfurilor primite şi confirmate de nerezident, iar pe diferenţa în cauză au fost înaintate reclamaţii privind cantitatea şi calitatea mărfurilor, în conformitate cu art. 5 alin. (7) lit. c) al Legii, mijloacele băneşti aferente exportului de mărfuri nerepatriate nu vor fi supuse sancţiunilor pecuniare.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
3005 vizualizări
Data publicării:
29 Mai /2013 14:56
Etichete:
nerezidenti
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.