Opinii

Republica Moldova și UE își recunosc reciproc statutul de operator economic autorizat (AEO)

La 1 noiembrie 2022, Uniunea Europeană și Republica Moldova au recunoscut reciproc statutul de Operator Economic Autorizat (AEO), facilitând astfel schimburile comerciale între părți.

 

Astfel, Republica Moldova se alătură unui grup important de țări cu care UE a încheiat un astfel de acord de recunoaștere mutuală în domeniul AEO, cum ar fi: SUA, China, Japonia, UK sau Elveția. De notat că UE este cel mai mare partener comercial al Moldovei, reprezentând 59,5% din totalul exporturilor de mărfuri din RM și 46,1% din totalul importurilor, potrivit datelor Biroului Național de Statistică pentru perioada ianuarie – august 2022.

 

Prin deținerea unei autorizații AEO, atât operatorii economici din Uniunea Europeană, cât și cei din Republica Moldova care efectuează operațiuni vamale de import-export între părți, vor beneficia de o serie de avantaje, cum ar fi: prioritate la controlul vamal și la vămuirea mărfurilor sau un număr mai redus al controalelor, dat fiind că, autoritățile vamale vor considera operatorul economic autorizat AEO drept un partener de încredere.

 

Toate acestea se traduc în reducere de costuri și timp în activitatea comercială a operatorilor economici implicați în schimburi comerciale de mărfuri între cele două teritorii, facilități atractive/ vizate de mediul de afaceri în contextul economic dificil din ultima perioadă.

 

Foarte important este însă tipul de autorizație ce trebuie deținută de operatorii economici, și anume: autorizația pentru securitate și siguranță acordată în UE (AEOS), respectiv, autorizarea AEO pentru securitate și siguranță și autorizarea mixtă AEO Simplificări vamale/Securitate și siguranță acordată în Republica Moldova (AEOC/AEOS).

 

Această autorizație se obține de la autoritățile vamale ale fiecărui stat membru UE sau ale Republicii Moldova, în funcție de sediul social al operatorului economic.

 

Pentru obținerea autorizației, operatorii economici trebuie să îndeplinească o serie de criterii, cum ar fi: absența unei încălcări grave sau a unor încălcări repetate în domeniul vamal/fiscal, nivel ridicat de control al operațiunilor și fluxului mărfurilor printr-o serie de proceduri stabilite la nivel de companie, solvabilitate/bonitate financiară și dovedirea implementării unor standarde de securitate și siguranță adecvate.

 

Recomandăm astfel operatorilor economici din Republica Moldova, care sunt implicați în activități comerciale cu mărfuri între aceste teritorii, să beneficieze de această oportunitate și de toate avantajele aduse de Acordul de recunoaștere mutuală încheiat între UE și Moldova.

Sursa: DG TAXUD, JURNALUL OFICIAL AL UE nr. L 280/98 din 28 octombrie 2022, SERVICIUL VAMAL AL REPUBLICII MOLDOVA, BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ AL REPUBLICII MOLDOVA

Instituții:

PwC Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1456 vizualizări

Data publicării:

18 Noiembrie /2022 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

acord | AEO | Uniunea Europeană | Republica Moldova | statut AEO

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon