Новости

Rata de bază diminuată cu 0,15 puncte procentuale

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a stabilit, în ședința din 7 mai curent, diminuarea ratei de bază aplicate la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0,15 puncte procentuale, fiind la un nivel de 3,60% anual. Totodată, au fost stabilite ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 5,60% anual și la depozitele overnight, la nivelul de 1,60% anual.

 

Banca Națională a Moldovei urmărește încetinirea descreșterii inflației și menținerea acesteia în limitele intervalului de variație a țintei, prin stimularea în continuare a cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului și a investițiilor, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste. Decizia prelungește relaxarea politicii monetare începută în decembrie 2022. Efectele se vor transmite în continuare treptat prin scăderea ratelor de dobândă pe piețele monetară, de depozit și de credit.

 

Totodată, a fost publicat Raportul asupra inflației nr.2, conform căruia rata anuală a inflației s-a diminuat de la 4,2 % în luna decembrie 2023 până la 3,9% în luna martie 2024,

Conform Raportului, în prima lună a anului curent aceasta a înregistrat o majorare până la 4,6%, după care și-a reluat tendința observată pe parcursul anului precedent. Ca rezultat, similar trimestrului IV 2023, rata anuală a inflației s-a plasat în intervalul de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0%. Totodată, rata medie anuală a inflației a constituit 4,3 în trimestrul I 2024, fiind cu circa 1,1 puncte procentuale inferioară celei din trimestrul precedent. 

 

De asemenea, în trimestrul I 2024, lichiditatea excesivă a însumat 12,3 miliarde lei, fiind în creștere față de trimestrul precedent cu 2,8 mld. lei.

 

În ultima perioadă, tendința descendentă a ratei anuale a prețurilor în industrie a continuat, conturând astfel premise pentru temperarea presiunilor acestora asupra prețurilor unor subcomponente ale IPC în perioada următoare. Pe lângă acest fapt, cererea internă va continua să exercite un impact dezinflaționist, care va fi atenuat de efectul generat de finalizarea perioadei de compensare a tarifelor pentru populație.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

211 просмотры

Дата публикации:

16 Май /2024 08:00

Catalogul tematic

Налоговые новости

Ключевые слова

diminuare | puncte procentuale | procente | rata de baza

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon