Новости

A fost lansat Consiliul Național pentru Abilitarea Economică și Egalitatea de Gen

A fost lansat Consiliul Național pentru Abilitarea Economică și Egalitatea de Gen –  structură ce va activa în cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM și va avea ca scop consolidarea eforturilor în direcția abilitării economice și promovării egalității de gen.

 

Dorin Recean, prim-ministrul RM: Structura nou creată – Consiliul Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen – va oferi expertiza necesară ca Guvernul să-și îmbunătățească politicile și Moldova să devină cea mai prietenoasă țară din regiune pentru lansarea afacerilor”.

 

Prioritățile Consiliului

După cum a explicat Carolina Bugaian, Președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, activitatea Consiliului are 3 obiective:  capital uman și cultură; acces la piețe și finanțe; politici.

Pentru realizarea acestor obiective sunt prevăzute o serie de măsuri, incluse și în Foaia de parcurs – document ce reprezintă o viziune clară și structurată asupra acțiunilor prioritare care urmează a fi implementate în domenii precum accesul la educație, finanțare, piețe și dezvoltarea culturii antreprenoriale

 

Astfel, măsurile ce urmează a fi desfășurate pe platforma Consiliului Național pentru Abilitarea Economică și Egalitatea de Gen se referă la:

 • Accesul la educație antreprenorială și financiară pe tot parcursul vieții;
 • Facilitarea accesului la piața muncii a femeilor;
 • Popularizarea măsurilor de suport din partea statului pentru angajați și angajatori;
 • Promovarea imaginii țării pentru atragerea investitorilor;
 • Implementarea programelor cu implicarea sectorului financiar ce țin de accesul la finanțare pentru femei antreprenoare;
 • Crearea conceptului unui portal informational național „Abilitare economică” cu linkuri către programele de suport operaționale + linie fierbinte;
 • Realizarea unui studiu cu genericul „Cartogragierea antreprenoriatului feminine în Moldova”;
 • Formarea și conștientizarea angajatorilor în privința egalității de gen;
 • Promovarea echității în remunerarea muncii în sectorul public și privat;
 • Elaborarea Strategiei Naționale pentru Abilitare Economică;
 • Crearea unei agende legislative și politici publice pentru abilitare economică și antreprenoriat feminine;
 • Lansarea proiectului pilot al Maratonului de educație antreprenorială,

 

Date statistice privind femeile în Moldova

47% din femeile din Moldova fac parte din piața muncii, în timp ce 25% dintre femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani (față de 19% din bărbați) au studii superioare. Totodată, 16,5% din femeile antreprenoare au încetat să mai lucreze din motivul de a avea grijă de copii.

 

Felicia Bechtold, secretară de stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale: Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2023 am avut cel mai mare număr de femei ocupate pe piața muncii din ultimii 5 ani. În anul 2023 munceau cu 23 mii mai multe femei decât în anul 2022 – fiind o creștere cu 5,5%. Dacă să ne uităm la numărul femeilor încadrate în câmpul muncii în mediul urban – avem o creștere de 8,8%, în timp ce în mediul rural – cu 2,7%. Cu toate astea, dacă să facem o comparație cu numărul bărbaților angajați – avem o creștere de doar 0,3%. Prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă oferim mai multe programe de susținere a femeilor, cum ar fi subvenții angajatorilor care angajează femei din anumite categorii, cum ar fi victime ale violenței în familie, ale traficului de ființe umane, femei cu dizabilități, fete fără îngrijire părintească etc. Angajatorii care angajează femei din aceste categorii primesc o subvenție de 80% din salariu oferit, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu pe economie.

 

 

GLIA innovation HUB

Consiliul Național pentru Abilitarea Economică și Egalitatea de Gen a fost lansat la GLIA innovation HUB din cadrul ASEM – proiect ce face parte, de asemenea, din agenda Consiliului. Scopul creării Hub-ului este de a oferi un mediu de susținere și colaborare pentru femeile antreprenoare care să își dezvolte și să își extindă afacerile. 

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Академия экономического образования Молдавии | Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru

313 просмотры

Дата публикации:

12 Июнь /2024 19:58

Catalogul tematic

Antreprenoriat | Новости

Ключевые слова

femei in afaceri | activitate antreprenoriala

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon