Новости

Anul fabricării produselor din tutun, indicat pe ambalajul unitar al produselor, va corespunde anului pentru care a fost emis timbrul de acciz

Anul fabricării produselor din tutun și a celor conexe, indicat pe ambalajul unitar al produselor, trebuie să corespundă anului pentru care a fost emis timbrul de acciz/timbrul de consum.

 

Guvernul a aprobat în ședința din 22 noiembrie curent, proiectul de modificare al a Regulamentului privind modul de procurare și aplicare a timbrelor de acciz/timbrelor de consum pe produsele din tutun, cartușele și rezervele pentru țigaretele electronice, inclusiv țigaretele electronice de unică folosință, preparatele destinate utilizării în cartușele și rezervele pentru țigaretele electronice de la poziția tarifară 2404, produsele din tutun și înlocuitorii din tutun (amestecuri fără tutun pe baza frunzei de ceai) de la pozițiile tarifare 240399900 și 2404, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1427/2007.

 

Modificările sunt necesare pentru a aduce în concordanță Regulamentul menționat cu prevederile aprobate la Codul fiscal (la art.125, alin.5)  prin politica bugetar fiscală 2024. Astfel, modificările operate prin Legea nr. 212/2023 privind politica bugetar-fiscală 2024, prevăd marcarea obligatorie cu timbru de acciz a cartușelor pentru țigaretele electronice ce conțin lichid cu nicotină, inclusiv țigaretele electronice de unică folosință, flacoanele de umplere care conțin nicotină destinate cartușelor și țigaretelor electronice de la poziția tarifară 2402, produsele din tutun și produsele din plante pentru fumat de la pozițiile tarifare 240399900 și 2404.

 

O altă modificare prevăzută de proiect constă în excluderea din Regulament a documentului de plată, ce confirmă achitarea plății pentru procurarea timbrelor de acciz/timbrelor de consum, ce urmează a fi prezentat de către subiecți la depunerea comenzii, în scopului obținerii timbrelor de acciz.

 

După cum a explicat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, modificările respective vor asigura implementarea condițiilor de marcare a produselor din tutun și a celor conexe cu timbru de acciz/de consum emise pentru aceiași perioadă fiscală pentru care sunt fabricate produsele respective.

 

”Ajustările urmăresc îmbunătățirea cadrului normativ în partea ce ține de marcarea corespunzătoare cu timbru de acciz/timbru de consum a produselor din tutun și a celor conexe, precum și contracararea schemelor de contrabandă a importurilor ilicite a acestor produse, dar și asigurarea dreptului agenților economici de a achiziționa timbre de acciz / de consum pentru produsele din tutun destinate pentru fiecare perioadă începând cu anul 2024”.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

304 просмотры

Дата публикации:

22 Ноябрь /2023 11:26

Тематика:

Новости

Ключевые слова

produse din tutun

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon