Новости

BNM a procurat în martie pe piața interbancară locală $67,2 mil.

În luna martie 2023, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice1 a constituit 114,6% comparativ cu 94,6% în luna februarie 2023.

 

Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a majorat cu $57,7 mil. sau cu 42%, iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut în proporții mai mici - cu $24,9 mil. sau cu 17,1%. În aceste condiții, BNM a intervenit pe piața interbancară locală prin procurări nete în volum de $67,2 mil.

 

Pe parcursul lunii martie, leul moldovenesc s-a apreciat, în valori medii, cu 0,5% în raport cu dolarul SUA, până la 18,6902 USD/MDL comparativ cu 18,7924 USD/MDL în luna februarie. Potrivit valorilor de la finele lunii martie, leul s-a apreciat cu 2,5% în raport cu dolarul SUA. Datele oficiale demonstrează că în structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoră i-a revenit în continuare monedei unice europene - 79,1%.

 

Luând în considerare evoluția pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice, care se manifestă la nivel internațional și, respectiv, în Moldova, precum și situația geopolitică, BNM monitorizează cu atenție evoluțiile și va interveni prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Национальный банк Молдовы

637 просмотры

Дата публикации:

25 Апрель /2023 08:53

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

Banca Naţională a Moldovei | oferta neta | cererea neta | piaţa valutară

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon