Новости

Cartela Socială – aplicarea principiului de solidaritate socială corporativă

Anumite categorii de locuitori din mun. Chișinău ar putea beneficia de tarife preferențiale și de abonamente la diverse instituții în baza Cartelei Sociale – un card electronic personalizat multifuncțional, cu un set de aplicații electronice, care va îmbina atât funcțiile unui card de plată, ale unui card bonus/de reducere sau a unui bilet electronic etc. Prin intermediul acestui instrument deținătorii vor putea primi plățile sociale, efectua achitări, inclusiv cu obținerea unor reduceri în rețelele comerciale, precum și să beneficieze de ofertele partenerilor.

 

Primăria mun. Chișinău a elaborat și propune pentru consultări publice, care vor dura până la 10 februarie curent, proiectul de decizie cu privire la aprobarea conceptului Cartelei Sociale Chișinău.

 

Astfel, Cartela Socială va putea fi utilizată pentru încasarea plăților sociale acordate prin intermediul subdiviziunilor municipale, precum şi a altor plăţi de asigurări sociale. Totodată, utilizatorii Cartelei vor putea achita utilitățile publice, bunuri şi servicii, beneficiind de anumite înlesniri și reduceri la serviciile instituțiilor partenere și agenților economici (magazine, farmacii, teatre etc.), care sunt parte a proiectului Cartela Socială. Valoarea reducerilor și a bonusurilor va fi stabilită de către fiecare agent economic și instituție parteneră în urma negocierilor și aplicării principiului de solidaritate socială corporativă.

 

De asemenea, instrumentul va putea fi utilizat, la egalitate cu polița de asigurare medicală obligatorie, pentru serviciile medicale în clinicile private partenere ale proiectului Cartela Socială din mun. Chișinău.

 

Conform proiectului, lista instituțiilor și agenților economici parteneri ai proiectului „Cartela Socială” va fi administrată, furnizată și completată periodic de către Primăria mun. Chișinău. Totodată, Primăria va identifica băncile acceptante, care vor emite respective Cartelă cu dreptul exclusiv de a acorda şi retrage statutul de deținător de card în condiţiile prestabilite.

 

Cartela Socială poate fi atât un sistem de plată Visa sau Mastercard, câtși un sistem închis (closed loop) cu un sistem de plată propriu.

 

Potrivit conceptului, utilizatorii Cartelei vor deveni locuitorii domiciliaţi legal în mun. Chişinău. Proiectul urmează a fi implementat în 3 etape:

 

  • Etapa I – persoane defavorizate, beneficiari ai sistemului municipal de asistenţă socială (persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi, familii cu copii etc.);
  • Etapa II – tinerii beneficiari ai centrelor municipale de tineret;
  • Etapa III – restul populaţiei mun. Chişinău.

 

Finanțarea implementării proiectului va fi efectuată din contul şi în limita alocaţiilor aprobate în bugetul municipal Chişinău, precum şi din alte surse legale, conform legislaţiei.

 

Proiectul are drept scop implementarea tehnologiilor moderne în furnizarea serviciilor municipale; îmbunătăţirea procesului de furnizare a serviciilor publice; sporirea accesibilităţii şi comodităţii serviciilor publice pentru cetățeni, îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor prin asigurarea acestora cu anumite beneficii şi reduceri.

 

Cu detalii suplimentare vom reveni pe parcursul promovării proiectului.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

686 просмотры

Дата публикации:

01 Февраль /2023 07:59

Тематика:

Новости | Электронные услуги

Ключевые слова

asigurare sociala | Chisinau | Proiect | servicii electronice

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon