Новости

Cetățenii moldoveni care au activat în Letonia, la atingerea vârstei de pensionare, vor beneficia de pensie din acest stat

Cetățenii Republicii Moldova care activează legal în Letonia vor fi asigurați cu drepturi sociale. În Monitorul Oficial din 20 aprilie a fost publicată Hotărârea nr. 226 din 19 aprilie 2023 cu privire la aprobarea semnării Acordului dintre Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Ministerul Bunăstării al Republicii Letonia pentru implementarea Acordului dintre Republica RM și Republica Letonia în domeniul securității sociale.

 

Scopul Acordului în domeniul securității sociale este ca moldovenii care au muncit în Republica Letonia la atingerea vârstei de pensionare, să beneficieze de pensie din acest stat și, totodată, pe perioada de activitate sa fie asigurați cu un venit sub forma de prestații sociale, în cazul producerii unui accident de muncă sau unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în cazul decesului întreținătorului.

 

Angajamentul statului constă în garantarea persoanelor asigurate cu drepturi de pensie dobândite corelativ plății contribuțiilor de asigurări sociale, chiar și în cazurile în care aceste persoane nu au realizat un stagiu de cotizare minim necesar pe teritoriul Republicii Moldova, dar îndeplinesc această condiție prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state contractante.

 

La stabilirea și calcularea pensiei fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu și vor calcula și achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.

 

Conform Acordului, instituțiile competente ale părților vor colabora între ele în vederea acordării pensiilor persoanelor asigurate, prin recepționarea și examinarea cererilor, prin confirmarea și transmiterea celeilalte părți a documentelor depuse  și prin emiterea, la solicitare, a certificatelor și formularelor necesare.

 

Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială cu 17 state, 15 dintre care sunt în vigoare și au aplicare reușită.

 

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Официальный Монитор РМ | Министерство труда и социальной защиты

348 просмотры

Дата публикации:

21 Апрель /2023 07:59

Тематика:

Новости

Ключевые слова

Securitate Socială | pensionari

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon