Новости

CNAS, din 1 iulie anul 2023, va asigura calculul contribuției de asigurări sociale pentru persoanele care desfășoară activități independente

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) va ține evidența persoanelor fizice, care desfășoară activități independente, în calitate de plătitori de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat și de asigurați în sistemul public de asigurări sociale, în temeiul informațiilor furnizate de către Serviciul Fiscal de Stat, în modul și în forma stabilite de comun cu CNAS. Calculul contribuției de asigurări sociale pentru persoanele care desfășoară activități independente se va face, lunar, de către CNAS, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune

 

În Parlament, în calitate de inițiativă legislativă a unui grup de deputați, este înregistrat proiectul modificărilor și completărilor la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale (Legea nr. 489/1999) scopul căruia este simplificarea procesului de raportare a obligaţiilor faţă de bugetul asigurărior sociale de stat prin anularea dării de seamă prin care se declară contribuţiile de asigurări sociale de stat de către persoanele care desfăşoară activităţi independente.

 

Începând cu 1 iulie anul curent vor intra în vigoare modificările la Legea nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător, în temeiul cărora desfăşurarea activităţii în baza patentei de întreprinzător pentru unele genuri de activitate va fi exclusă şi aceste persoane fizice vor putea desfăşura activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul (cu excepţia mărfurilor supuse accizelor).

 

Actualmente, persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul au obligaţia de a se înregistra în calitate de plătitori de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat şi de a le declara o dată pe an, până data de 15 ianuarie a anului următor anului de gestiune. Astfel, proiectul propus va simplifica procesul de luare la evidenţă a acestor persoane în calitate de plătitori de contribuţii şi de asiguraţi în sistemul public de asigurări sociale şi de raportare a contribuţiilor de asigurări sociale de stat.

 

Conform proiectului, declararea contribuțiilor de asigurări sociale de către persoanele fizice care desfășoară activități independente în anul 2023, pentru perioada de activitate de la 1 ianuarie până la 30 iunie 2023, se va efectua nu mai târziu de data de 25 iulie 2023.

 

Se prevede că noile reglementări vor intra în vigoare la 1 iulie 2023.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Национальная Компания Медицинского Страхования РМ

1016 просмотры

Дата публикации:

07 Июнь /2023 07:58

Тематика:

Новости

Ключевые слова

Contribuţii de asigurări sociale | activitate independenta

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon