Новости

Consultări publice: limitele de reziduuri, deșeuri și perisabilitate naturală pentru produsele din alcool etilic de la pozițiile tarifare 2207 și 2208

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în vederea executării prevederilor art. 24 alin. (13) din Codul fiscal, a elaborat și înaintat pentru consultări publice proiectul de ordin cu privire la stabilirea limitelor reziduurilor, deșeurilor și perisabilității naturale pentru produsele de la pozițiile tarifare 2207 și 2208.

 

Reiterăm, că conform art. 24 alin (13 din CF), deducerea reziduurilor, deșeurilor și perisabilității naturale se permite în limitele aprobate anual de către conducătorii întreprinderilor, dar fără a depăși limitele stabilite de către Ministerul Sănătății pentru produsele din tutun de la pozițiile tarifare 240210000, 240220, 240290000, 2403, 2404 și limitele stabilite de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pentru produsele din alcool etilic de la pozițiile tarifare 2207 și 2208, precum și limitele stabilite de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru produsele petroliere.

 

În nota de întemeiere la proiect se stipulează că produsele de la pozițiile tarifare 2207 (alcool etilic nedenaturat, cu titru alcoolic volumic de minimum 80% vol.) și 2208 (alcool etilic nedenaturat, cu titru alcoolic volumic sub 80% vol.; distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase) sunt de o importanță definitorie în sectorul băuturilor alcoolice si necesită o monitorizare amplă a calității cât și cantității produselor fabricate și comercializate.

 

În procesele de producere și manipulare a băuturilor alcoolice se obțin deșeuri, reziduuri și perisabilități naturale (pierderi) care influențează venitul și costul producției finite. Pierderile sunt inevitabile fiind înregistrate la toate etapele circuitului produselor. Acestea sunt luate în considerare în procesul de calcul al impozitelor.

 

La momentul actual există dificultăți de monitorizare și definire a limitelor de reziduuri, deșeuri și perisabilitate naturală care ar asigura un nivel de transparență și comparabilitate a pierderilor din sectorul dat. Întreprinderile producătoare, depozite sau rețele comerciale, ce produc, depozitează sau comercializează alcool etilic și băuturi alcoolice de la pozițiile tarifare 2207 și 2208 sunt obligate să stabilească limite de pierderi care vor fi utilizate, inclusiv, în scopuri fiscale. Dificultatea stabilirii  autonom a limitelor și clarificarea corectitudinii de stabilire (în baza căror acte normative, studii sau proceduri au fost stabilite limitele) a dus la incapacitatea și imposibilitatea de justificare a pierderilor în fața autorităților de supraveghere și control.

 

Astfel, susțin autorii proiectului, limitele ce urmează a fi stabilite de către MAIA vor servi un suport legal pentru agenții economici ce desfășoară activități în domeniul fabricării și circulației alcoolului etilic și a producției alcoolice.

 

Propunerile cu privire la îmbunătățirea proiectului se vor accepta până la 4 mai anul curent. Limitele riziduurilor propuse de MAIA le puteți consulta aici.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

627 просмотры

Дата публикации:

20 Апрель /2023 10:59

Тематика:

Новости

Ключевые слова

consultari publice | Codul fiscal | MAIA | alcoolului etilic | reziduuri

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon