Новости

Consultări publice: Regulamentul privind acordul de preț în avans

Solicitanți pentru emiterea sau modificarea unui acord de preț în avans vor fi contribuabilii rezidenți și/sau reprezentanța permanentă/sucursala înregistrată în Republica Moldova și care desfășoară tranzacții controlate cu persoane afiliate.

 

Ministerul Finanțelor a înaintat pentru consultări publice proiectul ordinului modificărilor la OMF nr. 9/2024 cu privire la aprobarea regulilor de implementare a prețurilor de transfer care prevede completarea acestuia cu Regulamentul privind acordul de preț în avans (Anexa nr. 3). De menționat, că în temeiul Legii nr. 214/2024 (ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală), Codul fiscal a fost completat cu noi prevederi aferente acordurilor de preț în avans care vor fi puse în aplicare din 1 ianuarie 2025. Astfel, Regulamentul elaborat are drept scop instituirea bazei normative în acest sens.

 

Conform proiectului, orice informații, documente sau materiale primite de Serviciul Fiscal de Stat de la contribuabil în timpul procedurii de examinare și emitere a acordului de preț în avans, inclusiv cele furnizate la etapa discuției preliminare, nu vor putea fi dezvăluite public și/sau folosite în alte scopuri de administrare fiscală, fără consimțământul contribuabilului.

 

În condițiile aprobării actului normativ în redacția autorului, examinarea cererii de emitere a acordului de preț în avans nu va exonera contribuabilul de prezentarea informației privind prețurile de transfer și/sau dosarul privind prețurile de transfer, în cazul în care va întruni condițiile prevăzute la art. 22619 din CF.

 

Până la depunerea cererii pentru emiterea acordului de preț în avans, contribuabilul va putea solicita în scris autorității fiscale o discuție preliminară prin depunerea unei cereri care va conține informații cu privire la datele de identificare ale contribuabilului, precum şi o scurtă prezentare a obiectului discuției. SFS va comunica în scris contribuabilului data, ora şi locul unde se va organiza discuția preliminară, ce nu va depăși 30 de zile din momentul depunerii cererii.

 

Conform proiectului,  cererea şi documentele pentru emiterea acordului de preț în avans se va depune pe suport de hârtie la sediul SFS și/sau în format electronic. Pentru acordul de preț în avans unilateral, cererea și documentele se vor depune în limba română, iar pentru acordul bilateral/multilateral, documentele se vor depun în limba engleză.

 

Cererea va trebui să conțină datele de identificare a contribuabilului; obiectul cererii; datele de identificare ale persoanei/persoanelor afiliate; prezentarea generală a structurii organizatorice, juridice şi operaționale a contribuabilului, lista entităților componente; descrierea funcțiilor îndeplinite, riscurilor asumate şi activelor corporale și/sau necorporale utilizate de către părțile implicate în tranzacții; descrierea metodei de stabilire a prețurilor de transfer pentru tranzacția ce face obiectul acordului. Totodată, cererea urmează să includă intervalul de prețuri comparabile ce vor conține comparabilele externe și/sau interne; perioadele fiscale care urmează a fi acoperite; descrierea ipotezelor critice care ar putea afecta acordul de preț în avans aferent tranzacțiilor care nu au avut loc etc.

 

La cerere se va anexa confirmarea achitării taxei de emitere/modificare a acordului de preț în avans; declarația pe propria răspundere privind autenticitatea şi corectitudinea informațiilor furnizate în cererea şi documentația prezentate; declarația pe propria răspundere a contribuabilului referitoare la faptul că nu există nicio procedură administrativă, inclusiv control fiscal, penală sau judiciară, în curs și/sau finisată aferent obiectului cererii şi pentru care este solicitată emiterea/emiterea acordului de preț în avans.

 

Conform proiectului, termenul de soluționare a cererii de emitere a acordului de preț în avans va fi de:

  • 6 luni în cazul acordului de preț în avans unilateral din data admiterii spre examinare a cererii;
  • 12 luni în cazului acordului de preț în avans bilateral din data admiterii spre examinare a cererii;
  • 18 luni în cazul acordului de preț în avans multilateral din data admiterii spre examinare a cererii.

 

Obiecțiile pe marginea proiectului vor fi acceptate până la data de 12 decembrie curent.

 

---------------

Codul fiscal

Articolul 22617. Noțiuni

11) Acord de preț în avans – decizie emisă de Servi­ciul Fiscal de Stat prin care sunt stabilite și justificate condițiile, modalitățile de formare a prețurilor de trans­fer pe parcursul unei perioade determinate, aferent tranzacției/tranzacțiilor controlate efectuate între per­soane afiliate.

12) Acord de preț în avans unilateral – acord emis de către Serviciul Fiscal de Stat la cererea contribuabilului, aferent tranzacției/tranzacțiilor controlate efectuate în­tre persoane afiliate.

13) Acord de preț în avans bilateral/multilateral – acord emis de către Serviciul Fiscal de Stat și autoritățile străine competente din statele în a căror jurisdicție se află persoanele afiliate ale solicitantului, aferent tranzacției/ tranzacțiilor controlate efectuate între persoane afiliate.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Государственная Налоговая Служба | Министерство финансов Республики Молдова | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

379 просмотры

Дата публикации:

02 Декабрь /2024 10:45

Catalogul tematic

Бюджетно-налоговая политика | Налоговые новости | Трансфертные цены

Ключевые слова

preturi de transfer | politica bugetar fiscala | consultari publice

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon